1,2 miljoen voor centrum G’berg

Noot VOG-bestuur:
Het raadsvoorstel/dit artikel uit BNdeStem kan de indruk wekken dat er overleg heeft plaatsgevonden met ons als VOG cq dat enig overleg gepland staat. Dit is echter een onjuiste indruk. Vanzelfsprekend vragen wij ons af of dit substantiële bedrag de optimale duurzame bijdrage aan het ondernemen in het centrum van G’berg levert welke wel wenselijk/noodzakelijk is. Omdat men vooraf de dialoog niet heeft gezocht en het besluit aanstaande is hebben wij deze bemerking echter helaas niet eerder in kunnen brengen.


De Markt, Venestraat, Koestraat en Emmaweg in Geertruidenberg ondergaan volgend jaar een forse opknapbeurt. Het college van B en W wil voor de werkzaamheden in het centrum van de stad ruim 1,2 miljoen euro vrijmaken.

Bij de Markt en de Venestraat is het de bedoeling om de huidige natuursteenverharding te vervangen door één soort: een meer vlakkere bestrating van natuursteen in dezelfde kleur als de huidige keien. Het werkgebied beslaat het middenterrein van de Markt en het rijgedeelte van de Venestraat inclusief het aanzetten van de zijstraten met natuursteenbestrating. Het liefst zou de gemeente ook nog een kunstobject, paviljoen en/of fontein op de Markt neerzetten. Maar budget daarvoor ontbreekt.

De Koestraat en Emmaweg moeten meer aansluiten op de Markt en het historische centrum van de stad. Dat gebeurt door de natuursteen deels door te trekken in die straten. Daarvoor worden de keien uit de Markt hergebruikt in de parkeervakken in beide wegen. De gebakken straatstenen uit de Koestraat worden ook hergebruikt om de kosten te beperken.

Een en ander wordt gedaan in goed overleg met onder andere de bewoners van het betrokken gebied, VOG, Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe en Stichting BOEG.

De reden dat de gemeente nu kiest voor de opknapbeurt voor het centrum van Den Berg ligt in het 800-jarige bestaan van de oudste stad van Holland. Dat wordt in 2013 gevierd. Reden dat de werkzaamheden uiterlijk eind 2012 klaar moeten zijn.