1/3 Nederlanders wil eigen baas zijn

Bijna een derde van de Nederlanders zou het liefst eigen baas willen zijn. De meeste andere Nederlanders geven er de voorkeur aan voor een baas te werken.

Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan de Europese Commissie woensdag de resultaten bekendmaakte. Nederland wijkt niet veel af van het Europese gemiddelde: 37 procent wil zelfstandig zijn, 58 procent werknemer.

In 2009 wilde nog 45 procent van de ondervraagde EU-burgers ondernemer worden. De daling heeft te maken met de slechtere zakelijke vooruitzichten en het groeiend verlangen naar de zekerheid van een baan, stelt de commissie in Brussel.

In tegenstelling tot de meeste EU-burgers zien veel anderen het niet zitten een baas boven zich te hebben. Bij de Turken wil 82 procent zelfstandigheid, bij de Brazilianen 63 procent, bij de Chinezen 56 procent. Daarentegen vindt 73 procent van de Noren een dienstverband het beste.

Een overgrote meerderheid van de ondervraagde EU-burgers ziet ondernemers als banenscheppers, maar hun imago is wel verslechterd.

In vijftien EU-landen denken steeds meer inwoners dat bazen profiteren van andermans werk. In Nederland steeg het aantal ondervraagden met die opvatting van 53 procent in 2009 tot 75 procent vorig jaar. Na Letland was dit de grootste toename.