2 Jumbo-supermarkten in R’veer

Landelijk heeft C1000 meer supermarkten dan zijn nieuwe eigenaar Jumbo. In het westen van Brabant is die verhouding omgekeerd: er zijn ruim twee keer zoveel Jumbo’s als C1000-filialen.

Raamsdonksveer is een van de weinige plaatsen in de regio waar beide supermarktketens vlakbij elkaar zitten. Sinds de voormalige Super de Boer er vorig jaar werd omgebouwd tot Jumbo, zitten de twee concurrenten hemelsbreed zo’n driehonderd meter van elkaar. Dat ze nu dezelfde eigenaar krijgen, is even wennen, zegt Leon van Gameren van C1000.

“Van ‘vijanden’ worden we nu collega’s. Maar in principe verandert er niks. We blijven concurreren”, zegt de ondernemer. Hij is blij met de overname. “Als ondernemer heb ik veel respect voor de familie Van Eerd. Dat ze zo’n korte tijd zo’n groot en sterk supermarktbedrijf hebben opgebouwd, is een huzarenstukje.”

Door de overname komen twee van de drie sterkste supermarktformules van Nederland onder één dak. Van Gameren ziet dat als een voordeel. “Hoe groter je bent, hoe sterker je staat in deze moeilijke markt.” De ondernemer gelooft niet dat de nieuwe eigenaar de C1000-winkels op termijn toch zal ombouwen tot Jumbo’s, zoals na de vorige overname bij het gros van de Super de Boer-winkels is gebeurd. “Jumbo is heel sterk in everyday low pricing, wij hebben scherpe aanbiedingen en een goede versformule. We kunnen prima naast elkaar blijven bestaan. Je gaat toch niet veel geld neertellen voor een goede supermarktketen om er dan een bijl in te zetten?”