Geertruidenberg heeft maar één probleem

„Uit de hand van wethouder Ery Kooi komt zo weinig dat zijn portefeuille met gemak over de andere collegeleden verdeeld kan worden…“. Aldus Jan van Strien, voorman van het CDA in de gemeente Geertruidenberg. Het lijkt heel dapper wat-ie daar tijdens de algemene beschouwingen zegt, maar toch is hij een slapjanus, die Jan van Strien. En ik zal uitleggen waarom.

Algemene beschouwingen, lieve lezer, dat is de hoogmis van het lokaal bestuur. Dan beleven alle fractievoorzitters hun jaarlijkse orgasme der democratie. Waarmee meteen uitgelegd is waarom zoiets dagen moet duren, terwijl het met name in Geertruidenberg binnen een half uur af te werken moet zijn. Ik zal u namelijk een uitputtend overzicht verstrekken van de huidige problematiek van de gemeente Geertruidenberg, alsook de oplossingen van al deze kwesties.


 1. Er moet een nieuwe plek gevonden worden voor de sportvelden (Partij Samenwerking).
  Oplossing: verplaats de sportvelden naar het Dongemond College, dan worden ze tenminste overdag ook gebruikt (met dank aan GroenLinks).

 2. Er moet een nieuwe plek gevonden worden voor de milieustraat en de brandweer.
  Oplossing: een of andere idioot op het gemeentehuis heeft al een adviesbureautje ingeschakeld dat kennelijk wel de weg weet in de gemeente, dus dat is ook opgelost.

 3. De woningen in Dongeburgh zijn aan de straatstenen niet kwijt te raken (CDA).
  Oplossing: dan moet je niet zoveel huizen willen bouwen.

 4. Als Dongeburgh volledig bewoond wordt, zijn er te weinig schoollokalen (Keerpunt ’74).
  Oplossing: daar ziet het dus de komende jaren niet naar uit.

 5. De zwembaden moeten niet geprivatiseerd worden (Keerpunt ’74).
  Oplossing: vooral niet doen dan.

 6. De sociale dienst loopt achter met werk (CDA).
  Oplossing: neem vijftig uitkeringsgerechtigden uit de gemeente aan om de achterstand weg te werken.

 7. Er moet een plek komen waar jongeren zelfstandig informatie over allerlei onderwerpen kunnen krijgen, als ze niet bij hun ouders of school terechtkunnen (GroenLinks).
  Oplossing: hebben ze bij GroenLinks wel eens van internet gehoord?

 8. Er is nog steeds een hondenpoepprobleem (CDA).
  Oplossing: daar kom ik later op terug.

Ik houd met een beetje moeite tweeënhalf probleem over, waarvoor ze in Geertruidenberg een burgemeester en vier wethouders denken nodig te hebben. Als er eentje wegvalt, omdat-ie John Smits heet, heeft z’n opvolger binnen een half uur in de gaten hoe alles in mekaar steekt en krijgt ie daar nog complimenten voor ook. Deze opvolger heet Ad van Onzenoort, die de onmogelijke klus op zich heeft genomen om het centrum van Raamsdonksveer een eigentijdse uitstraling te geven, waarschijnlijk omdat hij Napoleon destijds nog geadviseerd heeft over de aanleg van de Keizersdijk. Niet aan beginnen Ad! Geen eer aan te behalen. En als zelfs het CDA in de gaten heeft dat Ery Kooi niks doet, wat moet ik er dan nog over zeggen? Laten we het dan over wethouder Pieter Voragen hebben. Er is maar een man in Geertruidenberg die tevreden is over het functioneren van ParkeerPieter. En dat is-ie zelf. De rest van de mensheid is van mening dat deze licht-afwezige man, die niet eens zichzelf paraat heeft, nog het best zou functioneren in de kwis Twee voor Twaalf. Zoeken we op! En als-ie een keer iets niet opzoekt, komt-ie met een oplossing die destijds in stalinistisch Albanië tot de categorie zware maatregelen zou hebben behoord. Zo is hij serieus van mening dat inwoners van de gemeente straks niet meer tussen 7.00 en 9.00 uur over de brug van Den Berg naar ’t Veer mogen wandelen, omdat het dan te druk is met fietsers. Cees Meulman gaat over de belastingcenten en wil de ozb volgend jaar met achttien procent verhogen. Zijn wij burgers het daar mee eens? Nee natuurlijk niet. Weg met die man. En zo houden we alleen Matthieu Meijer over, een respectabel mens, die zeer goed in staat moet worden geacht om alle beschreven problemen in een halve werkweek naar behoren af te handelen.

Alleen die hondenpoep in z’n portefeuille. Daar moet-ie van af, zodat-ie wat meer tijd overhoudt voor economische zaken. Dat kan ook makkelijk, want voor het opruimen van hondenpoep hebben we zojuist vier overbodige wethouders met een schepje de straat opgestuurd.