‘Meer sfeer in winkelcentra noodzakelijk’

RAAMSDONKSVEER – Om meer consumenten te trekken is het belangrijk dat de winkelcentra in de gemeente Geertruidenberg tijdens feestdagen sfeervol verlicht zijn. Meer feestverlichting, meer gezellige muziek en verruimde openingstijden. Dat vinden de winkeliers in de gemeente. Zo blijkt uit een enquête die het bestuur van ondernemersvereniging Brug hield onder haar 120 leden. Ruim de helft van de winkeliers stuurde de enquête ingevuld terug.

Aan de hand van het onderzoek werd een prioriteitenlijst opgesteld. Hoog op die lijst stond dus de sfeer in de winkelcentra. „Opvallend“, zegt voorzitter van Brug, Marco Verbrugge. „Ze willen meer sfeer, maar ze doen er zelf niks aan. Neem de extra koopavonden, daar deden vorig jaar in Raamsdonksveer maar vier winkels aan mee. Het is aan de winkeliers zelf om meer gas te geven.“ Minder hoog op de prioriteitenlijst staat het centrumplan van Raamsdonksveer. „Dat komt omdat ook de winkeliers in Geertruidenberg mee hebben gedaan aan de enquête. Als dat niet zo was geweest, had dit punt vast hoger gestaan.“ Wel weer aardig hoog op de lijst staan een buurtsuper, een bioscoop en De Schattelijn in Geertruidenberg. Die zijn volgens de winkeliers erg belangrijk voor de attractieve kern van Geertruidenberg.

In 2004 brandde de Edah aan de Zuidwal in Geertruidenberg af. Dat was niet alleen voor de inwoners vervelend, maar ook voor de Bergse ondernemers. Zij zagen steeds meer mensen hun inkopen doen buiten de kern. Het college kwam daarop met het plan om op het grasveld voor de Emmaweg een tijdelijke te bouwen. Omwonenden en de twee andere supermarkten in de gemeente maakten bezwaar tegen de komst van de winkel. Het pand zou de woonomgeving van de omwonenden aantasten, de eigenaren van de supermarkten menen dat de winkel te groot is. Op last van de rechter werd de bouw van de Edah, waarmee al wel was begonnen, stilgelegd. Een van de opmerkingen bij de enquête van Brug is: ‘De tijdelijke buurtsuper behoort globaal dezelfde grootte te hebben als de oude winkel.’ Verbrugge: „Jammer dat de twee supermarkten de komst van de tijdelijke Edah blokkeren. Wel begrijpelijk, maar ik ga voor het collectief.“ De kans is groot dat de Bergse winkeliers niet meer bang hoeven te zijn dat de bioscoop dicht gaat. Wat er precies met De Schattelijn moet gaan gebeuren is nog niet duidelijk.

Nog een opmerking die een winkelier op het enquêteformulier schreef: ‘instellen van parkeerzones’. Verbrugge: „De gemeente kan geen parkeeropzichters betalen. Maar ik heb misschien wel twee sponsors die dat hier in Raamsdonksveer waar zouden kunnen maken.“ Het bestuur van Brug bood de enquête gisterochtend aan burgemeester Mathieu Meijer aan. De informatie neemt hij mee in het opstellen van het economisch beleidsplan van de gemeente. Nog dit jaar moet het beleidsplan afgerond zijn.