Reclame niet gewild

„Een blamage, een wanbesluit, schrijnend.“ Het commentaar van een aantal Bergse politieke partijen op het besluit van het college om zeventig tot negentig lichtmasten voor reclame te plaatsen in Raamsdonksveer en Geertruidenberg (en ook bijvoorbeeld op Dombosch) is niet van de lucht.

Het college heeft een contract gesloten met Reclanet. Vanaf maart zal het bedrijf uit Zeist beginnen met het plaatsen van zeventig tot negentig lichtmasten voor reclame op heel Dombosch I en II in Raamsdonksveer en op vrijwel alle doorgaande wegen in Raamsdonksveer en Geertruidenberg. De reclames leveren de gemeente een gegarandeerd bedrag van 40.000 euro per jaar op. Kosten zijn er volgens wethouder Pieter Voragen (Openbare Ruimten) niet aan verbonden.

Wethouder Ery Kooi is het enige lid uit het college dat weinig voelt voor de lichtmasten. „Ik vind het een vervuiling van de gemeente. Het is een fake-regeling om extra geld binnen te krijgen. En zo groot is het resultaat niet“, zei de wethouder. Kooi is niet de enige die er zo over denkt. Fractievoorzitter van de PvdA Mirjam de Groot: „Dit noem ik arrogantie van de macht. Hoe haalt Pieter Voragen het in zijn hoofd? Ik snap echt niet waar hij mee bezig is, het is schrijnend. Hij drukt zijn voorstel gewoon door. In december stond het voorstel ter kennisname op de agenda van de commissie Middelen, Milieu, Algemeen Beleid en Techniek. Er was toen zoveel weerstand tegen het plan, dat we dachten dat het daar bij zou blijven. Het is een vervuiling, al die reclame. Geertruidenberg en Raamsdonksveer lijken daarmee wel Las Vegas aan de Donge.“ Partijgenoot van De Groot, Antoon van den Enden, was aanwezig bij de betreffende vergadering van de commissie Middelen, Milieu, Algemeen Beleid en Techniek (MMAT) op 8 december en gaf toen al aan tegen het plan zoals het er toen lag te zijn. CDA’er Jan Veltkamp was ook aanwezig. Veltkamp: „Wethouder Voragen heeft oogkleppen op. Hij zei te zoeken naar een meerderheid van voorstanders van dit plan, maar de aanwezige partijen stemden toen allemaal tegen. Behalve Keerpunt 74, die deed zijn mond niet open. Het is een blamage, dit besluit.“ Fractievoorzitter van GroenLinks Patricia Brunklaus zegt: „Met het aannemen van de begroting vorig jaar, is ook het voorstel voor de reclamebakken aangenomen. De partijen die ingestemd hebben met de begroting, hebben met hun ogen dicht ook voor dit plan gestemd.“ Jan van Oort van GroenLinks zegt: „Als er zo veel kritiek is op dit plan, dan moet het op z’n minst terugkomen in de raad.“