VOG optimaliseert bewaking bedrijventerrein

RAAMSDONKSVEER, 4 april 2006 – Op bedrijventerrein Dombosch in Raamsdonksveer is een zeer modern beveiligingssysteem in gebruik genomen. De installatie werkt op basis van een draadloze breedband netwerkverbinding. De Geertruidenbergse ondernemersvereniging VOG initieerde deze voor bedrijvenparken nieuwe manier van beveiligen.

De afgelopen maanden zijn op strategische plaatsen op Dombosch communicatie-eilanden geplaatst met in totaal vierentwintig camera’s. De 42 meter hoge centrale zendmast, die de beelden opvangt en doorstuurt, vormt het meest opvallende bewijs van het nieuwe beveiligingssysteem. Het resultaat: het is niet meer mogelijk het terrein op of af te gaan zonder door een camera gezien te zijn en tevens wordt een groot deel van het openbaar terrein in de gaten gehouden vanuit de lokale video-observatiepost.

Werkwijze

Alle op Dombosch gevestigde bedrijven die lid zijn van de VOG profiteren van de toegenomen veiligheid. Overdag is de centrale videomeldkamer van beveiliger FeelSafe alert en ‘s avonds en ’s nachts waakt een bewaker vanuit de video-observatiepost op Dombosch zelf. Op deze wijze kunnen continu alle verdachte bewegingen en/of andere bijzondere situaties in de gaten worden gehouden en indien nodig gaat de bewaker ter plaatse polshoogte nemen terwijl de camerabeelden gevolgd kunnen blijven worden. De camera-eilanden zullen, naast de observatie- en opnamefunctionaliteit, ook een nieuwe dienst gaan bieden welke nieuw is in Europa: bij ieder camera-eiland zal een bezoeker van Dombosch door middel van een video-intercom systeem informatie kunnen aanvragen. Ook bij verdachte gebeurtenissen of calamiteiten kan eenieder zich dan melden met relevante informatie bij één van deze meldpunten.

Toegepaste techniek

De op het terrein aanwezige camera’s en audio communiceren door middel van een netwerk dat speciaal voor dit project is gerealiseerd. Het bewaken van Dombosch op basis van voornamelijk een Worldwide Interoperability for Microwave Access (WiMAX) netwerk is vrij uniek. Deze relatief nieuwe techniek voor draadloze breedbandige netwerkverbindingen voor de zakelijke markt werd tot voor kort vooral toegepast in grote steden. Omdat Dombosch geen glasvezel kent en de aanleg ervan de bedrijvigheid hindert, is gekozen voor deze relatief goedkope en snel te activeren oplossing met hoog gekwalificeerde en veilige verbindingen. Bijkomend voordeel: het netwerk is ook geschikt voor uiteenlopende beveiligings-, telefonie- en internettoepassingen. Individuele bedrijven die lid zijn van de VOG kunnen ook hier gebruik van gaan maken.

Initiatiefnemer

Ondernemersvereniging Verenigde Ondernemers Geertruidenberg (VOG), in de huidige vorm actief sinds 1 januari 2005, nam het initiatief om voor de eigen leden een kwalitatief betere wijze van beveiligen aan te bieden. Aanleiding tot actie vormde de gesignaleerde toename van criminaliteit in de afgelopen jaren. De VOG behartigt de belangen van alle aangesloten leden, maar draagt ook zorg voor collectieve inkoop, stimuleert de economische bedrijvigheid en creëert en behoudt een ondernemersnetwerk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk Adriaanse, voorzitter VOG: 0162 51200 / 06 20618954
Of met Fleur van Zandbeek, projectmanager Van Zandbeek corporate communicatie: 040 232 46 46 / 06 0622712200.