2007: G’berg behoort tot beste gemeenten van NL

Elsevier zette alle 443 gemeenten op een rij om te bepalen wat de beste gemeenten zijn. De gemeente Geertruidenberg valt hierbij als 1 van de weinige Noord-Brabantse gemeenten in de top 50 en krijgt hiermee de beoordeling ‘zeer goed’. De score ‘zeer goed’ werd oa behaald op de onderdelen bereikbaarheid per auto, economie en verpleeg-/verzorgingshuizen.

In Elseviers vergelijking van gemeenten zijn alle gemeenten beoordeeld en vergeleken op 22 punten, verdeeld over 8 rubrieken: wonen, voorzieningen, veiligheid, medische en verpleegkundige zorg, bereikbaarheid, economische activiteit, voorzieningen voor de vrije tijd en het sociaal klimaat. Zo is een ranglijst van alle 443 gemeenten gemaakt om te bepalen waar het goed wonen is.

De top 50 bestaat voor het merendeel uit suburbane gemeenten in het Westen en in het midden van het land. Plus de rijke suburbs langs de Noordzee, op de Utrechtse Heuvelrug en in het Gooi. Slechts 5 Noord-Brabanste gemeenten staan in de top 50 met de gemeente Geertruidenberg op plaats 45. De gemeente Geertruidenberg krijgt hiermee het predikaat ‘zeer goed’ en laat omliggende gemeenten zoals Oosterhout (plaats 133) en Werkendam (plaats 322) ver achter zich.

Als ‘zeer goed’ werden oa de onderdelen bereikbaarheid per auto, economie (economische prestatie per gemeente) en verpleeg-/verzorgingshuizen (aantal bedden per 1.000 inwoners) beoordeeld. Echter bijvoorbeeld ‘winkels’ en ‘weinig misdaad’ werden als matig beoordeeld en de aanwezigheid van groene omgeving als zeer matig.