Historische schepen moeten Geertruidenberg opfleuren

Gezocht: historische schepen voor een historische stad. Die oproep doet de gemeente Geertruidenberg voor de haven van de vestingstad. Er is plek voor minstens vijf woonschepen. 

Wel zijn er voorwaarden: ‘historisch’ is een schip pas als deze minimaal vijftig jaar oud is en de lengte mag hoogstens dertig meter zijn.

historische-schepen

Verder moet een boot ‘bijzondere esthetische kwaliteiten’ hebben. En mocht de eigenaar iets willen aanpassen, dan mag dat niks afdoen aan de historische uitstraling. “De gedane aanpassingen aan het schip moeten zodanig zijn dat de visuele uitstraling van het schip op een afstand van vijftig meter zo is dat nog steeds sprake is van een historisch schip.”

Voor kandidaten die met hun woonschip in het centrum willen liggen, wacht een heuse keuring. De gemeente wint daarvoor advies in bij de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig, de Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe en de Stichting Veers Erfgoed. En gewenst is dat de schipper bereid is om bezoekers van Geertruidenberg met een praatje te informeren over de geschiedenis van de boot.

De gemeente wil de bezoekers en inwoners van Geertruidenberg de historie van de stad op deze manier laten beleven.

Bron: BNdeStem.nl