Ambachtshoeve in Raamsdonk

Kalfjes aaien, roeren in de vlaketel en melk karnen. De 23-jarige Dirk Pullens uit Raamsdonk voert zijn werk als zuivelmaker zo ambachtelijk mogelijk uit.

Ruim anderhalf jaar geleden vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats voor Dirk Pullens (23) uit Raamsdonk.

zuivelboer

Hij studeerde destijds bedrijfseconomie aan de Avans Hogeschool in Breda en moest op dat vlak relevante praktijkervaring opdoen. Het productiewerk dat hij bij zijn oom Marco van Strien, een keurslager in ’s Gravenmoer, deed paste niet in dat plaatje. Bovendien: iets doen met voedsel én ondernemen, dat zat al langer in zijn hoofd.

Aangezien in die tijd voedselschandalen de kop opstaken en ‘eerlijk’ eten in opmars kwam, besloot Dirk om zijn eigen bedrijf te beginnen in ambachtelijke zuivelproducten, genaamd Ambachtshoeve. Wat ook buitengewoon handig is: hij is de zoon van een melkveehouder met 183 koeien. De bron om ambachtelijke yoghurt, karnemelk, boter, en vla te maken is binnen handbereik.

Kalfjes aaien
Pa en ma vonden het een prima idee. ,,Ze vinden het leuk dat de melk van de boerderij tot zuivelproduct wordt verwerkt en dat dit product dan weer aan huis wordt verkocht”, zegt de jonge ondernemer. ,,We geven op vrijdagmiddag en zaterdagmorgen ook rondleidingen op de boerderij. Kinderen mogen de kalfjes aaien, ze zien waar de producten vandaan komen. Zo stimuleer je de beleving.”

Een jaar lang heeft Dirk samen met zijn ouders alle mogelijkheden om op eigen benen te gaan staan uitgezocht en uiteindelijk verwezenlijkt. Een koeienstal – de stalraampjes verwijzen er nog naar – werd omgebouwd tot productieruimte met onder meer een karnkneder om karnemelk en boter te produceren, een pasteurisatie- en vlaketel. Hij verkoopt zijn producten vooral aan speciaalzaken zoals slagers, groenteboeren en kaasboeren.

Nichemarkt
Opboksen tegen de grote zuivelfabrieken van deze wereld: het lijkt onbegonnen werk. Dat doet Dirk dus ook niet. ,,Ik doe het anders, zoek de nichemarkt op. Mijn producten zijn bedoeld voor consumenten die zuivel willen beleven. Die iets meer willen betalen voor pure kwaliteit en echt willen weten wat ze eten.” Op maandag en dinsdag is het druk voor de jonge ondernemer: van ’s morgens halfzeven tot ’s avonds tien uur is hij in de weer met het maken van vla, yoghurt en boter, waarvan de melk rechtstreeks van de koe komt. Ondanks de apparatuur komt er veel ambachtelijk werk bij kijken. Dirk, staat er niet alleen voor: zijn broers en moeder helpen mee. Uiteindelijk zal hij toch helemaal zelfstandig de kost moeten gaan verdienen. Is dat mogelijk? ,,Op dit moment zijn de vaste kosten relatief hoog in verhouding tot de liters die nu geproduceerd worden. Stijgen de aantal liters, dan dalen de vaste kosten per liter en blijft er iets meer over om te kunnen investeren. Zo kan er efficiënter gewerkt worden. Eventueel kan ik dan personeel inzetten.”

Bron: BNdeStem