Amercentrale is niet meer bang voor sluiting

De Amercentrale gaat ervan zeker tot 2025 open te blijven. Dat zegt plantmanager Chris Scheerder. “Wij zullen de komende acht jaar onze rol vervullen, want we hebben voor die periode subsidie gekregen om op biomassa te stoken.” Het kabinet zou voor de kerst een besluit nemen over de toekomst van de kolencentrales.

amercentrale2

Mogelijk zou de Amercentrale al in 2020 sluiten, zo werd vanuit de regering in het voorjaar van 2016 geopperd. VVD en PvdA zijn er nog niet uit. “Dat betekent dat wij de dreiging van sluiting nu niet zien.” De subsidie ging per 1 januari aan. Vandaag is bij de Geertruidenbergse centrale direct alles in werking gesteld om over te gaan op biomassa (hout). Nu draait Amer 9 nog volledig op kolen. De eerste werkzaamheden zijn vooral het aanpassen van de logistiek. Doel is om vanaf de zomer voor 35 procent biomassa mee te stoken, eind dit jaar moet dat percentage op 50 liggen.

Het kabinet buigt zich vrijdag 13 januari opnieuw over de toekomst van de kolencentrales, zegt woordvoerster Danielle Cardozo namens het ministerie van Economische Zaken. “Het is een vrij complex dossier, waar meer tijd voor nodig was.”

De Amercentrale klampt zich vast aan de subsidie van het rijk voor de komende jaren. Wat als alsnog wordt besloten om de centrale vroeger dan 2025 te sluiten? Scheerder: “Alles kan: de overheid kan een bedrijf buiten werking stellen. Dan zijn de kosten ten volle voor de overheid. Er zal onteigening moeten plaatsvinden.”

Cardozo wil namens minister Henk Kamp hier nog niet op vooruitlopen. “Dit zijn allemaal aspecten die meegenomen worden in de besluitvorming.”

Bron: BNdeStem.nl