Burgemeester over camera’s in centrum Raamsdonksveer: ‘We gaan kijken of het kan’

Burgemeester Willemijn van Hees gaat bekijken over camera’s mogelijk zijn in het centrum van Raamsdonksveer. Ze reageert daarmee op het pleidooi van ondernemersvereniging VOG om toezicht in te stellen. Ook veel bedrijven in het winkelcentrum het Anker zijn voorstander van camera’s.

camera-beveiliging

Eerder zei een gemeentewoordvoerster hierover: “Cameratoezicht kan alleen als cijfers uitwijzen dat er een veiligheidsprobleem is in het winkelcentrum. Dit heeft te maken met privacywetgeving. In feite is het een laatste redmiddel, dat niet zomaar ingezet mag worden.” Nu zegt Van Hees: “Ik wil het omdraaien: we gaan kijken of het kán. En is het haalbaar en betaalbaar?”

Om die vragen te beantwoorden gaat de burgemeester gegevens opvragen bij de politie. “We willen beter in beeld hebben wat er gebeurt. Ik wil alle gegevens hebben: van inbraken tot opstootjes of wanordelijkheden. Zodat we het kunnen rechtvaardigen als we kiezen voor camera’s. Maar uit het onderzoek kan ook blijken dat er twee inbraken hebben plaatsgevonden en er een keer knoflooksaus tegen de muur zat.”

Het Anker was afgelopen jaar regelmatig doelwit van vandalen. Enkele weken terug vonden er een tweetal inbraken plaats. Volgens Van Hees zijn al diverse, minder ingrijpende middelen ingezet om het centrum veiliger te maken. “Zoals het susteam voor discotheek Oscars en het centrum heeft een opknapbeurt gekregen qua openbare ruimte. Bovendien kun je nog eens goed kijken naar het hang- en sluitwerk. Pas als je al die dingen hebt gedaan, is cameratoezicht een optie.”

Afgelopen najaar werd een training ‘veilig voor ondernemers’ gehouden. Maandag 30 januari vindt bij Boelaars (18.00-21.30 uur) een avond plaats met als thema ‘geef overvallers geen kans’. “Ik hoor dan graag van ondernemers hoe zij over camera’s denken”, zegt Van Hees. “Het gaat niet alleen om cijfers, maar ook om veiligheidsgevoelens.” Mocht er voldoende aanleiding zijn om te kiezen voor camera’s, dan is het nog de vraag hoe de kosten worden verdeeld tussen ondernemers en gemeente. “En moeten het dynamische of statische camera’s zijn?”, aldus de burgemeester.

Bron: BNdeStem.nl