VOG pleit voor meer toezicht in winkelcentrum Raamsdonksveer

Ondernemers in winkelcentrum Het Anker en directe omgeving waren het afgelopen jaar regelmatig doelwit van vandalen, overvallers en/of inbrekers. De gemeente haalde zelfs het landelijk nieuws, met dank aan een aantal vandalen die opereerde onder de naam ‘strijders.0162’ en zware vernielingen pleegde.

veiligheid-deverhalen-broodenmeer

De filmpjes van hun wandaden werden vol trots getoond via hun Instagram-account. Op oudejaarsdag waren twee ondernemers aan het Gangboord het slachtoffer van een inbraak. Steeds meer ondernemers maken zich zorgen. Dat is de reden dat ondernemersvereniging VOG pleit voor (meer) toezicht, waarbij met name de winkeliers in Het Anker voorstander zijn van camera’s. Hiermee zal niet alleen de criminaliteit worden verminderd, maar zal ook het veiligheidsgevoel van de bevolking worden vergroot. Burgemeester Willemijn van Hees heeft naar aanleiding van het VOG-pleidooi toegezegd te gaan bekijken of camera’s in het centrum van Raamsdonksveer mogelijk zijn.

De komende week delen we dagelijks een verhaal van een ondernemer die te maken heeft gehad met vernielingen, overvallen en/of inbraken.

Inbraak bij brood en meer
‘Het verleden is het deeg dat gekneed wordt voor het brood dat vandaag op tafel komt. En we hebben het met plezier voor u gebakken.’ Die tekst staat op de website van Bakkerij Wiercx. Dat plezier werd op oudejaarsdag nogal verknald door een inbraak bij de aan het Gangboord gevestigde winkel van Johan Wiercx: ‘BROOD EN MEER’. Dat ‘meer’ slaat op allerlei lekkers waarmee het assortiment naast het brood is uitgebreid en zeker niet op de inbraak die plaatsvond op oudejaarsdag. Rianne, partner van Johan, begon op oudejaarsdag om zes uur ’s morgens met haar werk. Zij vertelt daarover: “Een uur eerder was het brood gebracht en niemand had iets gemerkt. We waren allemaal door de hoofdingang naar binnen gekomen. Pas toen medewerkster José borden voor het pand ging zetten, kwamen we erachter dat er ingebroken was. Van de deur, rechts van het pand, was het slot eruit en kwamen we er achter dat onverlaten binnen waren geweest. In het openingsjaar, zo’n twee jaar geleden was er al een keer ingebroken. Toen was er alleen wat wisselgeld weg, maar na die inbraak is er helemaal niets meer te halen in de winkel. We vragen onze klanten zoveel mogelijk te pinnen en het overgrote deel doet dat ook. We zijn blij dat de inbreker(s) uit frustratie niet de inventaris kort en klein hebben geslagen. We zijn in een niet bewoond gebied gevestigd en dan heeft meer toezicht zonder meer een preventieve werking. Dus graag camera’s en meer surveilleren door de politie. Van de politie kregen we overigens de tip de lamellen niet te sluiten en de lampen aan te laten na sluitingstijd.”

Bron: VOG bestuur (Jan Hoek)