Gewapende overval bij Stassar Watch and See

Ondernemers in winkelcentrum Het Anker en directe omgeving waren het afgelopen jaar regelmatig doelwit van vandalen, overvallers en/of inbrekers. De komende week delen we dagelijks een verhaal van een ondernemer die te maken heeft gehad met vernielingen, overvallen en/of inbraken. Vandaag het verhaal van Stassar Watch and See.

veiligheid-deverhalen-stassar

John Stassar jr. van STASSAR WATCH AND SEE is een fervent voorstander van camera’s in het centrum. “Maar de echte zware jongens interesseert het niets als er camera’s hangen”, is zijn mening. Hij spreekt uit ervaring, want met die categorie overvallers kreeg hij in 2005 te maken. Op 9 december dat jaar zette hij ‘s morgens om 8.00 uur een reclamebord buiten. Ineens stonden twee gewapende overvallers naast hem, die hem dwongen de kluis open te maken.

Hij vertelt verder: ”Nadat ze diverse tassen hadden gevuld, hoorde ik de één tegen de ander zeggen: ‘Afmaken, jouw werk’. Je hebt geen tijd om bang te worden en het ergste is de onmacht die je op dat moment voelt. Ik kreeg met de kolf van het pistool diverse klappen op mijn hoofd en werd in een ruimte opgesloten. Ik was zo woedend dat ik het kozijn eruit getrapt heb en vervolgens heb ik het alarm ingedrukt. Na 20 minuten kwam de politie eraan, geheel tegen de regels in bij een gewapende overval, met loeiende sirenes en zwaailichten. Op 2 januari 2006 was de overval op TV in het programma ‘Opsporing Gezocht’. De politietekenaar had aan de hand van mijn beschrijving een foto getekend, waarop zes tips kwamen met dezelfde naam. Die persoon kwam uit de buurt van Hilversum waar de vluchtauto was gestolen. Er is nooit iemand aangehouden. Als je op maandag een snelkraak meldt, krijg je op dinsdag al een brief van de politie met de melding dat er aanknopingspunten gevonden zijn. Het wordt steeds onaantrekkelijker gemaakt om aangifte te doen.”

De winkel van Stassar Watch and see is uitstekend beveiligd met alarmsysteem, camera’s, rolluiken en kogelwerend glas. De 3000 kg zware kluis beschikt over een tijdslot en een trilling-mechanisme. “Na de overval heb ik besloten te stoppen met de verkoop van briljanten en juwelen en me te gaan focussen op optiek en horloges. Ik heb aan de overval geen trauma overgehouden en heb er zelfs geen nacht van wakker gelegen.

Waarschijnlijk omdat ik bij de brandweer als officier van dienst al voldoende ellende heb meegemaakt. Dan besef je dat er ergere dingen zijn dan een overval. Wel zit ik vanaf die tijd in de winkel altijd met mijn gezicht naar de deur; ik wil weten wie er binnenkomt. Zoals gezegd ben ik een voorstander van camera’s in het centrum. Al pakken ze maar één crimineel, dan is het voor mij al een succes”, stelt John Stassar jr.

Bron: VOG bestuur (Jan Hoek)