Gewapende overval

Ondernemers in winkelcentrum Het Anker en directe omgeving waren het afgelopen jaar regelmatig doelwit van vandalen, overvallers en/of inbrekers. Deze week delen we dagelijks een verhaal van een ondernemer die te maken heeft gehad met vernielingen, overvallen en/of inbraken. Vandaag het verhaal van Videotheek Raamsdonksveer.

veiligheid-deverhalen-videotheek

Het is op vrijdag 27 januari precies een jaar geleden dat Jacco d’Haene van VIDEOTHEEK RAAMSDONKSVEER te maken kreeg met een gewapende overval. Twee overvallers, één met een doodhoofdmasker en één met een soort bivakmuts kwamen met pistool de videotheek aan de Keizersdijk binnen. Dankzij een koelbloedig optreden van de eigenaar was de buit nihil. D’Haene vertelt over de voor hem bijzonder traumatische ervaring: “Ik verhuur niet alleen video’s, maar verzorg ook financiële transacties via Western Union. Daarnaast zijn er in de videotheek allerlei gokformulieren verkrijgbaar. Vanwege veiligheidsredenen is de winkel voor een deel afgesloten, een soort overdekte en afgesloten balie, en verricht ik de betalingshandelingen via een klein luikje. Door dat luikje stak een van de overvallers zijn pistool. Ik sprong gelijk weg en ging plat op de grond liggen. Vervolgens drukte ik op de alarmknop en belde de politie. Daarop vluchtten de twee overvallers de winkel uit. Ze zijn vervolgens tweemaal rechtsaf geslagen, want op de Vlet werd het doodhoofdmasker gevonden.

Ik heb daarna psychiatrische hulp gehad en het is nog steeds meer dan vervelend dat er na een jaar nog niemand is opgepakt. De eerste maand patrouilleerde politie in burger in de omgeving en meer dan twee maanden lang fungeerden mensen uit mijn vriendenkring als privéchauffeur.” D’Haene heeft een van de best beveiligde winkels in de gemeente; vier camera’s binnen, waarvan twee achter de balie en vier buiten. “Het geeft me veel gemoedsrust dat ik alles kan zien. Daarnaast beschik ik over een alarmsysteem en een paniekknop. Landelijk zie je dat de criminaliteit zich verplaatst naar kleinere plaatsen, omdat het daar voor inbrekers makkelijker zou zijn. Je moet het de criminelen wel zo moeilijk mogelijk maken. Ik ben van mening dat er van camera’s een preventieve werking uitgaat. Je voorkomt er een hoop ellende mee”, aldus Jacco d’Haene tot besluit.

Bron: VOG bestuur (Jan Hoek)