Geertruidenberg: PVV stijgt, maar VVD wint

In Geertruidenberg is de PVV de grootste groeier, maar toch blijft de VVD in de Dongemond de grootste partij met precies en kwart van de stemmen. Helemaal in lijn met de landelijke trend gaat de PvdA ook in Geertruidenberg hard onderuit.

De sociaal-democraten leveren 17,6 procent van de stemmen in. Opvallend is de weliswaar schamele winst van de SP: van 12,7 naar 13,5. In de meeste West-Brabantse gemeenten zijn de socialisten stemmen kwijtgeraakt. Ook opvallend: GroenLinks en CDA groeien allebei met 4,6 procent van de stemmen.

Historie
Tijdens de eerste drie verkiezingen voor de Tweede kamer was het CDA in Geertruidenberg steeds de grootste. Maar wel in de wetenschap dat er telkens weer een paar procenten van de winst afbrokkelden. Totdat de VVD in 2010 de grootste werd met 23 procent van de stemmen. Twee jaar later harkten de liberalen zelfs 30 procent van de stemmen binnen. Waarmee ze de score van het CDA uit het begin van de eeuw op een paar promille na bijna hebben geëvenaard. De PVV vierde zijn hoogtijdagen in Geetruidenberg in 2010, met 19 procent van de stemmen. Twee jaar later was dat aantal met vijf procent afgenomen naar 14 procent.

Bron: BNdeStem.nl