Geen schadevergoeding afsluiting Merwedebrug, provincie moet opkomen voor ondernemers

De provincie moet opkomen voor ondernemers die de dupe zijn geweest van de afsluiting van de Merwedebrug afgelopen najaar. Dat vraagt de Brabantse CDA-fractie in een brief aan het provinciebestuur. 

De brug werd voor vrachtverkeer afgesloten, vanwege haarscheurtjes. “Bent u bereid om alles bij de minister in het werk te stellen om gedupeerde ondernemers, die hun jaarwinst in enkele weken zien verdampen, genoegdoening te geven?”, stelt Roland van Vugt namens het CDA.

Omzetverlies
Van Vugt stelt vragen naar aanleiding van eerder berichten in deze krant: transporteur  Adriaanse uit Raamsdonksveer krijgt geen schadevergoeding voor zijn omzetverlies van 68.000 euro. De adviescommissie die alle claims voor compensatie beoordeelt, noemt dit ondernemersrisico. Het CDA stelt dat minister Melanie Schultz vlak voor de verkiezingen uitpakte met een zak geld voor drie nieuwe bruggen, waaronder de Merwedebrug. “Daarmee erkent ze dat de huidige brug niet voldoet en niet voldeed.” Ook zou de minister ‘ruimhartig’ zijn, meent Van Vugt. “Beoordeelt u de uitkomst, 0,0 euro schadevergoeding voor de gedupeerde transportondernemer Adriaanse, als ruimhartig?”, vraagt de CDA’er aan het provinciebestuur.

Drempel
Rijkswaterstaat benadrukt dat er nog geen officiële besluiten zijn genomen betreft de schadevergoedingen. De adviescommissie geeft een advies, het laatste woord is aan de minister. Eerder is de drempel voor een compensatie verlaagd: normaal komen ondernemers in aanmerking voor een schadevergoeding als de schade hoger is dan 15 procent van de jaaromzet, nu geldt de drempel van 5 procent.

Bron: BN De Stem 30-3-2017