Evenementen mogen uurtje langer doorgaan

Evenementen in de gemeente Geertruidenberg krijgen de ruimte om tot 1.00 uur door te gaan. Eerder stond de eindtijd op 24.00 uur. De gemeente kiest in het nieuwe evenementenbeleid (2017-2021) ervoor om organisaties een uur extra te geven.

foto Johan Wouters / het fotobureau

Daarnaast wil Van den Kieboom organisaties ruimte geven om vaker een evenement te houden. “We hadden bijvoorbeeld een beperking betreft het aantal kofferbakverkopen op de Markt in Geertruidenberg. Maar ook als ze het tien keer per jaar willen organiseren, is het prima.” Dat geldt ook voor de locaties. “We zeggen niet: een evenement kan alleen op bepaalde plekken. Het kan ook bijvoorbeeld op het Schonckplein. Daarnaast faciliteren we wijkverenigingen als zij in hun buurt iets organiseren.”

Regeldruk
Evenementen worden daarnaast meer ontlast op het gebied van regeldruk. “Als iemand een activiteit houdt dat precies hetzelfde is als voorgaande jaren, dan hoeft die persoon niet per se weer die uitgebreide lijst papieren in te vullen. Dan ondersteunen we daarin.”

Een aandachtspunt is alcoholpreventie. “Denk aan de carnavalsoptocht. Het heeft geen zin om dan boa’s te laten controleren. We leggen de verantwoordelijkheid bij de organisatie dat er geen alcohol genuttigd wordt door de deelnemers.”

‘Beheersdocument’
De afgelopen jaren hield de gemeente al een proef met ruimte voor meer en nieuwe evenementen. Dit gold ook betreft eindtijden. De nieuwe regels worden opgesteld in een ‘beheersdocument’. “Dat wordt een praktisch, beknopt document voor organisatoren”, besluit Van den Kieboom. Wanneer dit jaar de regels precies ingaan, is nog onbekend.

Bron: BN De Stem Sjoerd Marcelissen 14-04-2017