Nieuw biljet van 50 euro

Vanaf 4 april 2017 is er een nieuw biljet van € 50 in omloop. Dit biljet heeft betere echtheidskenmerken en is gemaakt van duurzaam papier. Zo gaat het biljet langer mee.

Bron: Rabobank

Een nóg veiliger biljet
De Europese Centrale Bank (ECB) en de Nationale Centrale Banken zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de eurobankbiljetten. Het nieuwe briefje van vijftig is dankzij een aantal aanpassingen nog veiliger dan zijn voorganger. Net als het oude biljet is het nieuwe € 50-biljet ontworpen volgens de ‘voel, kijk en kantel’ methode:

  • Een speciaal drukproces zorgt voor de bijzondere manier waarop de inkt op het nieuwe biljet aanvoelt.
  • Er is een portret van de mythologische prinses Europa toegevoegd aan het nieuwe vijftig-eurobiljet. Het portret vindt u terug in het hologram en het watermerk.
  • Door het biljet te kantelen, verandert het smaragdgroene nummer in donkerblauw.

Langzaam in omloop
Het nieuwe € 50-biljet is vanaf 4 april in omloop. U krijgt het nieuwe briefje vooral in handen als wisselgeld bij winkels en via geldautomaten van banken. Het is niet mogelijk oude briefjes van 50 om te wisselen voor nieuwe € 50-biljetten. Langzaam worden de oude biljetten uit omloop genomen.

Meer informatie over het biljet
Lees meer over de introductie van het nieuwe € 50-biljet op de officiële website van de ECB. Hier vindt u een overzicht van de biljetkenmerken.

Bekijk het nieuwe vijftig-eurobiljet op de website van Nieuwe Eurobankbiljetten

Bron: Rabobank Utrecht, 31-3-2017