Hoe Brabant Water en Rabobank helpen de dorstigen

Een nieuw drinkwaterpunt voor fietsers en wandelaars bij de Gertrudiskapel. Geertruidenberg wordt dé toeristische trekpleister.

Gemeente en ondernemers werken er hard aan om de oude vestingstad Geertruidenberg dé toeristische trekpleister aan de rand van de Biesbosch maken. Met bijvoorbeeld de geslaagde vernieuwing van de Markt en met het project Donge-oevers. Zakelijke initiatieven maar ook van vrijwilligers, gesteund door bedrijven. Zo heeft Geertruidenberg heeft er weer een toeristische attractie bij: een drinkwaterpunt voor fietsers en wandelaars bij de Gertrudiskapel op de hoek van de Stadsweg en de Centraleweg. Tot stand gekomen met steun van Brabant Water en het Stroomversnellingsfonds van de Rabobank Amerstreek.
Net als in oude tijden kent Geertruidenberg nu een plek waar bezoekers hun dorst kunnen lessen. Aan die nieuwe toeristische ‘bron’ zit een verhaal vast.

Ooit, zegt de overlevering, kwam de heilige Gertrudis naar Geertruidenberg en gaf het stadje haar naam. Sint Geertruid liet in 659 haar later geheiligde leven. De herinnering bleef. Ze groeide uit tot beschermheilige van de reizigers. Icoon van hen die zoekend zijn of al dan niet vol zonden al eeuwen naar Santiago de Compostella wandelen. Met, sinds oude tijden, Geertruidenberg als tussenstatie. Dankzij een initiatief van de lokale Edele Vroedschap Sint Geertrudisberghe kwam er eerst een houten kapel. En nu, bij de kapel, met medewerking van Brabant Water een gratis drinkwaterpunt met in de kraan gegraveerd de tekst: ‘Join the pipe’.

Eindelijke lafenis voor dorstige pelgrims, trimmers en fietstoeristen die Hollands oudste stad aandoen. Met dank aan de heilige Gertrudis en aan hen die de jong verscheiden heilige in Geertruidenberg in ere houden.
Het waterpunt is tijdens de Vestingstedendag 2017 met een lange processie en een stevige ceremonie in gebruik genomen en ingezegend door pastor Wim Tobé. Onder toeziend oog van een dankbare initiatiefneemster Lieke Neerincx die de pastor na afloop een fles met wat meer spiritueel geladen vocht in de handen drukte.