Ouwe meuk teistert bedrijventerreinen

Een op de vijf bedrijventerreinen in Brabant heeft te maken met gebouwen die langer dan drie jaar leeg staan. Het worden er steeds meer,

Vervallen pand op het bedrijventerrein De Krogten in Breda-Noord. © Ingrid Bertens

want in 2014 trof deze ‘structurele leegstand’ nog maar 14 procent van de bedrijven. In West-Brabant is het aantal bedrijventerreinen dat kampt met dit probleem toegenomen van 35 naar 53. Dat betekent dat een op de drie van die complexen in deze streek achteruit sloft.

Dit blijkt uit een analyse van de ontwikkelingen op Brabantse bedrijventerreinen tussen 2014 en 2017 die door de provincie is opgesteld.

Daarin staat ook dat 30 procent van de bedrijventerreinen in deze provincie is verouderd. Dat zijn 173 locaties. Daarvan worden er 77 min of meer aan hun lot overgelaten. Daar staat tegenover dat de rest door gemeenten worden opgeknapt. Deze ‘herstructurering’ leidt tot verbetering van openbare ruimte, gebouwen en infrastructuur.

Het goede nieuws is dat de werkgelegenheid op de bedrijventerreinen aantrekt. Alleen in West-Brabant ligt de groei wat lager dan in de rest van de provincie. Daar worden de cijfers gedrukt door ontslagen in de zorg en de industrie. Daarbij wordt het massaontslag bij Philip Morris met name genoemd. Als er in deze streek sprake is van groei, dan is dat in de logistiek.

Terwijl de ‘structurele leegstand’ toeneemt, maken Brabantse gemeenten massaal ruimte voor nieuwe bedrijventerreinen. Dat baart het provinciebestuur zorgen, want de verhoudingen zijn zoek.  Lees hier verder.

Bron: BN De Stem 13-07-2017 door: Nico Schapendonk 

%d bloggers liken dit: