Collectief voor camera’s Dombosch

Collectief betalen voor camera’s op bedrijventerrein in de maak. Nieuwe BIZ-aanvraag 2018-2022.

Er is een nieuwe bedrijveninvesteringszone (BIZ) in de maak in Raamsdonksveer. De bedoeling is dat het ondernemersfonds zich puur richt op de veiligheid, dus de instandhouding van camerabewaking op de bedrijventerreinen Dombosch I en II. De nieuwe BIZ moet gelden voor de periode van 2018 tot 2022. Alle ondernemers op de industrieterreinen zouden een bijdrage moeten leveren voor de veiligheid. Uitgangspunt is dat dit een percentage van de WOZ-waarde wordt.

Hordes
De gemeente Geertruidenberg ondersteunt de oprichting van de BIZ. Desondanks moeten nog enkele hordes worden genomen, voordat het ondernemersfonds een feit is. Eerst moet de gemeenteraad in september haar zegen geven. Vervolgens moet blijken of er genoeg steun is onder ondernemers. Dit gebeurt via een draagvlakmeting. “Minimaal 50 procent van de ondernemers moet reageren, waarvan twee derde voor de plannen moet stemmen”, noemt de gemeentewoordvoerster enkele voorwaarden.

‘Camera’s zorgen voor minder inbraken’
Op de achtergrond is een nieuwe stichting in oprichting, die de BIZ moet gaan uitvoeren. Enkele jaren geleden kende Raamsdonksveer ook een BIZ. Deze werd opgeheven, na een procedurefout in de draagvlakmeting. “De oude BIZ-stichting bestaat nog, maar slaapt”, zegt Cor Verkolf, bestuurslid van de nieuwe BIZ-stichting. “Wij zijn nu bezig met het opstellen van de voorwaarden en statuten. De bedoeling is dat deze BIZ een lang leven heeft.” Hij is overtuigd van het nut van camera’s. “We zijn in de wandelgangen al met ondernemers in gesprek. Het belang is heel groot. Camera’s zorgen voor minder inbraken. Of zonder camera’s de criminaliteit zal toenemen? Ik weet het wel zeker.”

‘Dombosch kan niet zonder camera’s’
Ondernemersvereniging VOG is altijd een groot voorstander geweest van camera’s. De afgelopen jaren verzorgde Alert Security de bewaking, maar konden ondernemers zelf kiezen of ze een bijdrage konden leveren. “Een BIZ is de ideale oplossing om de beveiliging goed te regelen”, vindt VOG-voorzitter Louis de Wit. “Belangrijk is dat we in de communicatie naar buiten toe benadrukken dat het enkel om de camera’s gaat. In het verleden bestonden er misverstanden; men dacht dat een BIZ ook over bijvoorbeeld de verlichting ging.” Dombosch kent ruim 300 vestigingen en heeft een grootte van 210 hectaren. Voor De Wit is het helder: “Een Dombosch zonder camera’s kan niet de bedoeling zijn.”

De begroting van de beveiliging voor 2018 is nu zo’n 220.000 euro. De bedoeling is om de camera’s aan te sluiten op de landelijke database voor geautomatiseerde kentekenherkenning van gestolen voertuigen.

Bron: BN De Stem

3 gedachtes over “Collectief voor camera’s Dombosch

 1. Vorige keer zijn er zoveel fouten gemaakt dat het een aanfluiting was. Men gaat weer proberen iets door te drukken waar het gros van de ondernemers niet op zit te wachten. Van mij kunnen ze alle verzet verwachting die er is en met mij meerdere.

  Robert van Gilst

 2. Prima om dit collectief te regelen.
  Moeten we ook consequent zijn dat beelden niet ter beschikking zijn bij inbraken of schade aan bedrijven die niet meedoen. Ook niet t.b.v. politie.
  Joost Bogaers
  SUNSHIELD

 3. Zinloos collectief! Iedere zelf respecterende crimineel rijd met een gestolen wagen het Dombosch op. Dus dan hebben we prachtige beelden van een gestolen auto die een vermogen kosten (als ze niet te hard gereden hebben want dan worden ze niet geregistreerd).

Reacties zijn gesloten.