Oeverzwaluw in Geertruidenberg

“En wat zou het mooi zijn als de vogels volgend jaar terugkeren?”, zegt de medewerker van de Uilenwerkgroep Dongemond.

Oeverzwaluwen in holen bij mineraalbergen op het terrein van Sibelco in Geertruidenberg. © Sibelco

‘Wat zou het mooi zijn als de oeverzwaluw volgend jaar terugkeert in Geertruidenberg’
Een permanent plekje voor de oeverzwaluw in Geertruidenberg. Peter Verwaters heeft er een soort missie van gemaakt. De afgelopen maanden zaten de beschermde vogels namelijk op het terrein van Sibelco; ze vestigden zich in twee bergen mineralen bij het bedrijf. “En wat zou het mooi zijn als de vogels volgend jaar terugkeren?”, zegt de medewerker van de Uilenwerkgroep Dongemond.

Amertak
Verwaters is gemeente, bedrijven en waterschap aan het mobiliseren om een plaats vrij te maken langs de Amertak. “Een groene corridor, met ruimte. Met een betonelement en zand kan bij de dijk een plek gemaakt worden. Daarvoor is 6.000 tot 8.000 euro nodig.” Het zand kost zo’n 2.000 tot 2.500 euro, een oeverwand 4.000 euro.

‘Samen optrekken’
“Wij doen geen toezeggingen, maar we gaan dit na de bouwvak bespreken. Het zou mooi zijn als we dit samen met andere bedrijven op de Gasthuiswaard kunnen oppakken”, zegt Piet Jaspers namens Sibelco. Hij noemt Verwaters ‘erg begaan’ met de oeverzwaluwen. “Laten we samen optrekken. Wij staan er wel voor open en willen kijken wat we kunnen doen, maar kijken ook naar de kosten.”

Noodweer
Van de tientallen oeverzwaluwen bij Sibelco zijn er op dit moment niet zoveel meer over. Het noodweer van enkele weken geleden heeft hun holen vernield. “Daarmee hebben ze wel een klap gekregen”, meent Verwaters. Jaspers: “We zien er nu niet veel meer. Toch vonden we dit een bijzondere ervaring in Geertruidenberg. Bij andere vestigingen van Sibelco in België is het vaker voorgekomen dat de vogels een plek vonden in groeves.” De oeverzwaluw overwintert meestal in Afrika.

Enthousiast
De gemeente Geertruidenberg is enthousiast over het initiatief. Mogelijk steunt ze het project. “Dit kan ook bestaan uit een financiële bijdrage”, zegt wethouder Kevin van Oort (GroenLinks). “Hiervoor is het wel noodzakelijk om gezamenlijk een kort projectplan op papier te zetten. We hebben Peter Verwaters verzocht om een afspraak in te plannen met Sibelco, waterschap en de gemeente.”

Bron: BN De Stem