Voetbalvelden zonnepanelen bij melkveehouders

Bij 310 melkveehouders die zijn aangesloten bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina worden 416.000 zonnepanelen geplaatst.

Deze zijn tezamen goed voor een oppervlakte van ruim honderd voetbalvelden en leveren stroom die gelijk staat aan de energiebehoefte van 33.000 huishoudens.

De opgewekte elektriciteit is goed voor een vijfde van de stroombehoefte van de Nederlandse productielocaties en kantoren van de zuiveldonderneming.

FrieslandCampina vroeg in maart bij het ministerie van Economische Zaken een subsidie van ruim 200 miljoen euro aan voor de installatie van panelen. Toen was de exacte invulling en omvang van het zonnestroomproject nog niet geheel duidelijk. Die subsidie is nu toegekend.

De melkveehouders krijgen een jaarlijkse vergoeding van 3 tot 4 euro per paneel voor het beschikbaar stellen van het dak en kunnen de groene stroom gebruiken zonder zelf meteen te hoeven investeren in zonnepanelen. Het betreft vooralsnog alleen boeren met daken van minstens duizend vierkante meter aan oppervlakte.

Later dit jaar volgt een tweede intekenronde voor leden van FrieslandCampina. Daarvoor zal wederom subsidie worden aangevraagd. Volgens de zuivelcoöperatie hebben zich al honderden melkveehouders gemeld.

Ook zoekt FrieslandCampina naar rendabele energie-oplossingen voor bedrijven met daken die kleiner zijn dan duizend vierkante meter.

Door: ANP