Gemeente geeft lokale ondernemers meer kans

‘Er hoeft niemand vanuit Verweggistan te komen’. Meer kans door verandering van het aanbestedingsbeleid.

Foto ter illustratie. © ANP

Bij meervoudig onderhandse aanbestedingen moest eerder een offerte zitten van minstens een bedrijf uit de gemeente. Die lat wordt nu hoger gelegd: van de bedrijven die een klus kunnen krijgen, moeten er bij de aanbesteding minstens twee van lokale komaf zijn.

Werkgelegenheid
“Lokale bedrijven zorgen voor werkgelegenheid en stageplekken”, motiveert wethouder Bert van den Kieboom (Lokaal+). “Doordat je ondernemers inzet uit eigen gemeente zorg je bovendien voor minder vervoersbewegingen. Er hoeft niemand vanuit Verweggistan te komen. Daarnaast worden lokale bedrijven gevraagd om te sponsoren.” Bij dit aanbestedingsbeleid gaat het veelal om relatief kleine opdrachten. “Als ik voor 5.000 euro aan bloemstukken nodig heb, dan kan het zijn dat ik vijf bloemisten uit de gemeente vraag om elk voor 1.000 euro te leveren.”

Cultuuromslag
De gemeenteraad heeft in het verleden meermaals aandacht gevraagd voor de inzet van lokale bedrijven bij gemeentelijke projecten. Van den Kieboom noemt het ‘een cultuuromslag’ die moet plaatsvinden. “Er is wel eens voorgekomen dat aan een lokale ondernemer werd gevraagd wat de kleur van de kiosk was en dat vervolgens een paar weken later een bedrijf uit een andere gemeente de kiosk stond te schilderen.”

Bron: BN De Stem