Claim tegen oud-WSG-directeur Peter Span kan de prullenbak in

De Hoge Raad heeft WSG in een cassatieprocedure in het ongelijk gesteld en de vorderingen tegen Span afgewezen.

Peter Span, voormalig directeur bij WSG versceen in 2014 voor de parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties. © ANP

De miljoenenclaim die woningcorporatie WSG uit Geertruidenberg al sinds 2012 eist van oud-topman Peter Span kan definitief de prullenbak in.

De organisatie van Woningstichting Geertruidenberg (WSG) is eind vorig jaar ontmanteld. Alle vastgoed van WSG is toen verdeeld over acht corporaties uit de regio. WSG bestaat wel nog op papier, omdat de laatste fase van de sanering nog moet worden afgerond.

Enorme groei
In de eerste tien jaar van deze eeuw maakte WSG onder de toenmalige directeur Peter Span een enorme groei door die vooral gefinancierd werd met torenhoge leningen. Toen WSG in 2011 in de geldproblemen kwam, moest Span het veld ruimen.

Het ontslag van Span was officieel een beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst met wederzijdse goedvinden. In de overeenkomst was een ontslagvergoeding opgenomen en een kwijtscheldingsclausule, waarin partijen beloofden nooit meer geld van elkaar te eisen. Maar in 2012 vond WSG dat de clausule niet meer geldig was, omdat de schade die geleden was veel hoger was dan voorzien (en Span zou daar de schuldige van zijn).

Financiële ellende
In 2012 en 2013 leidde dat tot rechtszaken tegen Span, die WSG telkens verloor. De rechters vonden dat WSG de kwijtscheldingsclausule moest respecteren. Ook al zou Span schuldig zijn aan de financiële ellende, want dat had WSG kunnen weten vóórdat het afvloeiingscontract met Span werd getekend.

In hoger beroep wees het Hof in Den Bosch in 2017 de vorderingen weer af, die aanvankelijk ruim 9 miljoen euro bedroegen en later veranderden in een ‘nog te bepalen bedrag’. WSG greep nog één laatst strohalm aan door in cassatie te gaan bij de Hoge Raad in Den Haag. Maar ook die heeft nu het beroep van de corporatie verworpen.

Bron: BN De Stem – Paul Verlinden 28-03-19