Nederlandse wijnproductie 2018 boven verwachting

Dit kunnen we zien aan de commerciële wijnproductie die de producenten ons opgeven.

Het jaar 2018 was een bijzonder goed jaar voor de Nederlandse wijnbouw.  De Nederlandse wijnproductie in 2018 was 9.500 hectoliter, ruim boven de productie van 8.400 hectoliter in het topjaar 2016. Volgens de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) is deze hoge wijnproductie te danken aan de vele droge en warme dagen van de afgelopen zomer en uitbreiding van het areaal.

Veel droge en warme dagen
De opbrengst van de wijnproductie per hectare was in 2018 iets hoger dan in 2016, namelijk 35,88 hectoliter tegenover 34,96 hectoliter in 2016. Het resultaat in 2018 was 100 liter wijn per hectare meer dan in 2016. De droge en warme zomer van 2018 zorgde voor een vroege bloei en oogst van gezonde druiven, met een goed suikergehalte. Als de wijnproducenten dan geduld hebben met de rijping en de smaak goed laten ontwikkelen, kan dat volgens VNWP voor een productie van mooie, volle wijnen zorgen.

Wijnproductie in cijfers
Nederland heeft 139 commerciële wijngaarden, met in totaal ongeveer 260 hectare wijnbouw. Dat is 25 hectare meer dan het jaar ervoor. Hierdoor is de wijnproductie ook gestegen. 30% van de Nederlandse wijnproductie in 2018 was rode- of roséwijn en 70% was witte wijn. Dit zijn ongeveer 1.250.000 flessen, met vooral stille wijn en daarnaast parelwijn, mousserende wijn en een enkele likeurwijn.

Meer Nederlandse wijnen met een BOB
Van de Nederlandse wijnproductie in 2018 is 1.067 hectoliter wijn met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) en 6.343 hectoliter wijn met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dit jaar zijn er voor het eerst 4 Nederlandse wijnen met een BOB. Dit zijn BOB Maasvallei Limburg, BOB Mergelland en BOB Vijlen in Limburg en BOB Oolde in Gelderland.