OTG organiseert bedrijfsbezoeken met leerlingen

Kinderen weer dolenthousiast aan de slag met techniek

Stichting Onderwijs & Techniek Geertruidenberg (OTG) probeert ervoor te zorgen dat kinderen techniek leuk vinden, in de hoop dat ze later mogelijk een beroep kiezen dat daarmee te maken heeft. Met hulp van de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg (VOG) en de gemeente Geertruidenberg zijn er mooie techniekprojecten voor basisschoolkinderen. En die vinden dat razendleuk.

De OTG werd jaren geleden opgericht, maar vanwege een aantal redenen was het ‘een beetje ingekakt’. Jan van Lith, die als directeur van drukkerijen zelf een verleden heeft met technische vakken, is aangesloten bij de stichting en met een groepje heeft hij verschillende projecten opgepakt. Niet voor niets, want de OTG is belangrijk. “De doelstelling is om techniek wat hoger op de agenda van kinderen – en eigenlijk ook van de ouders – te krijgen. Dat meer mensen kiezen voor een technisch vak. Wat wij kunnen doen is een druppel op een gloeiende plaat. Maar doe je niks, gebeurt er ook niks. We zorgen dat kinderen techniek leuk vinden. En als dat zo is, gaan ze er thuis over praten en misschien kiezen ze het vak.”

Als een kind tegenwoordig roept dat het naar het VMBO wil, omdat het wil timmeren, zeggen ouders al snel nee. ‘Dat moet je niet doen’. “Ouders spelen dan ook een belangrijke rol”, geeft Van Lith aan. “Maar we moeten ergens binnen en wij mikken nu op de kinderen.”

In eerste instantie is de OTG een rondje langs de scholen gegaan met de vraag ‘willen jullie nog dat wij blijven bestaan?’ “Dat was wel degelijk het geval. Ze hebben gezegd dat wat we als doelstelling hebben prima is. Maar daarbij kwam ook het verzoek om ze niet te veel zelf te laten doen. ‘Kom met hapklare brokken, want om een aantal redenen kunnen wij niet echt zoveel als jullie denken.’ De conclusie was: fijn dat jullie er zijn, kom met hapklare brokken en we doen mee.” Dus doet de OTG dat nu. Voordeel is bovendien dat er zowel vanuit het basisonderwijs als vanuit het voortgezet onderwijs een afgevaardigde in de stuurgroep is aangesloten.

Stevig fundament
En dus is de basis erg goed. “Er is een goede link met de VOG, de gemeente doet mee en het onderwijs doet mee. Er is een stevig fundament.” Dat fundament is er ook qua projecten die er nu staan. “We organiseren bedrijfsbezoeken. Er is een samenwerking gezocht met Stichting Kunstroute Geertruidenberg, kinderen mogen onder begeleiding van kunstenaars iets maken. En we hebben het voorleesontbijt”, geeft Van Lith aan. Drie vaste projecten. En daar is, mede dankzij de VOG en de gemeente Geertruidenberg, nu nog iets bijgekomen; een bezoek aan De Uitvindfabriek!

“Bij de werkgroep raakte men steeds enthousiaster, dat is leuk. We hadden nog een klein beetje geld in kas. Toen vroeg een van de leden of we daar de kinderen niet van naar De Uitvindfabriek konden sturen. Dat is een initiatief in Breda, in het oude gebouw van De Faam. Kinderen kunnen daar filmpjes bekijken, naar een lezing luisteren en zelf knutselen. Ze hebben een hartstikke leuk programma voor alle groepen 6. Het is echt een bijzondere happening, 280 kinderen die vanuit Raamsdonksveer naar De Uitvindfabriek gaan.”

Meevaller was dat de VOG en de gemeente voor het financiële plaatje zorgen, waardoor het bedrag dat de OTG nog in kas had er nog steeds zit. En dus is er weer een nieuw project wat opgepakt is. “Een kit waar je allerlei dingen van kan maken, van een fiets tot een karretje. Een soort technisch lego. Het lijkt ons leuk om ervoor te zorgen dat iedere school zo’n ding heeft. We kopen er eerst één, om het te testen. Het is weer een extra dingetje wat we kunnen organiseren, omdat er een soort enthousiasme is vanuit het bedrijfsleven en vanuit de gemeente.”

Marco Verbrugge van de VOG hoort het allemaal met een glimlach aan. De VOG steunt dit initiatief graag. Vooral ook kijkend naar het bedrijventerrein, waar veel bedrijven technische mensen kunnen gebruiken. “Er zitten best veel technische bedrijven. Dan los je een probleem op door jonge mensen enthousiast voor die beroepen te maken. Het kan toch niet mooier, dat er vanuit de gemeente mensen op het bedrijventerrein kunnen gaan werken.”

“Het is niet zo dat we de VOG alleen voor het geld erbij willen hebben, maar het is ook fijn om af en toe sympathie of een duwtje naar een bedrijf toe te krijgen”, legt Van Lith uit. “Bijvoorbeeld voor stageplekken of restantmaterialen als er een keer een klusdag op een school is. Het is ook fijn dat bedrijven weten wat de OTG is.”

Maar het belangrijkste is en blijft dat de kinderen kennis maken met techniek en het leuk vinden. Kijkend naar de bezoeken die er dit schooljaar al geweest zijn bij de bedrijven en De Uitvindfabriek is dat in ieder geval zeker. “Ze zijn dolenthousiast.”

Bron: De Langstraat Fabian Eijkhout.