4 ton voor failliet bouwbedrijf

Gelezen op cobouw.nl

Woningcorporatie WSG uit Geertruidenberg moet 405.000 euro betalen aan de boedel van Dongemond Totaalbouw. Dat heeft het hof in Den Bosch bepaald.

De corporatie had in 2010 een bouwteamovereenkomst met Dongemond, maar gaf de aannemer geen inzicht in het budget. Ook werd een andere aannemer gevraagd mee te dingen. Deze partij kreeg wel inzicht in het budget. Het ging om woonzorgcentrum Slotjesveld in Oosterhout. WSG had 10 miljoen euro gereserveerd. Omdat Dongemond het budget niet kende, kwam de inschrijfprijs te hoog uit.

WSG stelde bij de rechtbank dat het nooit inzicht geeft in haar budget voordat zij een prijsopgave vraagt. Het hof vindt die stelling “onbegrijpelijk” en is van oordeel dat WSG “in de nakoming van de overeenkomst toerekenbaar is tekortgeschoten”.

Dongemond uit Raamsdonksveer ging in april 2013 failliet. Het bedrijf had in 2011 een omzet van 2,7 miljoen euro en nog geen ervaring met het bouwen van een woonzorgcentrum.

Het project is uiteindelijk niet onder de vlag van WSG uitgevoerd, toen de corporatie in de financiële problemen raakte, vanwege overdadige grondaankopen. Daarover loopt nog een hoger beroep tegen voormalig directeur-bestuurder Peter Span.

Corporatie Thuisvester heeft het project overgenomen. Zwaluwe Bouw mocht het complex bouwen voor een aanneemsom die uiteindelijk onder de vijf miljoen terecht kwam.

WSG beraadt zich erover of het in cassatie gaat tegen het vonnis van het hof, laat een woordvoerder weten