6% is MKB en schept meeste banen

Het midden- en kleinbedrijf is in Europa de grootste aanjager van werkgelegenheid. Dat laat het Europese statistiekbureau Eurostat maandag weten. Het mkb was in 2011 verantwoordelijk voor bijna veertig procent van alle banen. Daarnaast verdienden bedrijven met tien tot 249 werknemers bijna veertig procent van alle omzet in de Europese Unie.

Het mkb is daarmee een grotere werkgever dan grote bedrijven, die goed zijn voor 33 procent van alle banen. Wel is het grootbedrijf met 44 procent van de omzet verantwoordelijk voor een groter deel van de inkomsten. Bedrijven met een handvol personeel brachten in 2011 zeventien procent in van alle omzet en waren goed voor dertig procent van de banen.

Hoewel het midden- en kleinbedrijf een omvangrijke rol speelt in het Europese bedrijfsleven valt maar zeven procent van alle bedrijven onder het mkb. Het gros van de bedrijven was met 93 procent een zogenoemde micro-onderneming. Slechts 0,2 procent van alle bedrijven in Europa voldoet aan het predicaat grootbedrijf.

In Nederland speelt het mkb een nog grotere rol in het bedrijfsleven. Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is goed voor bijna 48 procent van alle omzet en bijna veertig procent van de banen. Tegelijkertijd telt Nederland verhoudingsgewijs minder mkb’ers dan andere landen. Van alle bedrijven wordt zes procent tot het mkb gerekend.