70 procent van mkb is familiebedrijf

Het Nederlandse midden-en kleinbedrijf bestaat voor 70 procent uit familiebedrijven. Nederland telt maar liefst 271 790 familiebedrijven. Dit meldt het CBS in een voor het eerst uitgevoerd onderzoek naar familiebedrijven.

70-procent

Van de horecabedrijven en in de landbouw is het percentage nog hoger. Hier is 81 procent een familiebedrijf en in de landbouw zelfs 92 procent, aldus het onderzoek.

De meeste familiebedrijven hebben niet meer dan 50 personen in dienst. Er zijn 3 690 grote familiebedrijven met 50 of meer werkzame personen. Hiervan hebben 365 bedrijven meer dan 250 mensen in dienst.

Het aandeel van de familiebdrijven verschilt per provincie. In Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg zitten er veel familiebedrijven in tegenstelling tot Utrecht en Noord-Holland slechts de helft van de bedrijven een familiebedrijf is.

In alle provincies heeft de sector handel de meeste vestigingen van familiebedrijven. De landbouw, bosbouw en visserij heeft een aanzienlijk aandeel in de noordelijke provincies en Zeeland. De zakelijke dienstverlening heeft in de Randstad een groot aandeel.

Bron: Telegraaf.nl