A27-Hooipolder in fileschade top-10

In de top-10 van wegen die vorig jaar tot de meeste economische schade hebben geleid door files, staan twee Brabantse probleemgevallen. Het gaat om de A27 tussen de knooppunten Gorinchem en Hooipolder op plek twee en de A58 tussen de knooppunten Galder en Batadorp op plek drie.

De twee Brabantse knelpunten hebben het bedrijfsleven vorig jaar ruim veertien miljoen euro gekost. Dit blijkt maandag uit berekeningen van TNO in opdracht van Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO.

Uit de cijfers blijkt dat files op de A27 bij knooppunt Hooipolder vorig jaar in totaal 7,4 miljoen euro hebben gekost. Vertraging op de A58 bij knooppunt Galder leverde een totale schade van 7,2 miljoen euro op. Onze provincie is volgens TNO sowieso goed vertegenwoordigd in de top-20 van dure fileknelpunten. De schade in onze provincie als gevolg van dagelijkse files bedraagt volgens hun cijfers zo’n twintig miljoen.

De totale economische schade in Nederland als gevolg van wachttijden in files kwam vorig jaar uit tussen de 613 en 797 miljoen euro. Dagelijkse files zorgen voor tijdverlies en meer brandstofverbruik. Ook leiden de files tot extra kosten om spullen op een andere manier alsnog op tijd af te leveren.

Volgens het onderzoek staat de A15 tussen de Beneluxtunnel en het Vaanplein op de eerste plek van duurste files in het afgelopen jaar. Zorgelijk noemen de transport en logistieke organisaties het dat de filedruk in 2014 weer oploopt. Daarom moet de overheid volgens hen doorgaan met de aanpak van een groot aantal knelpunten.