Aanpak overnachtende truckers

De gemeente Geertruidenberg bindt de strijd aan met de illegale ‘kampeerders’ op industrieterrein Dombosch. Chauffeurs die er in hun truck overnachten gaan per 1 februari zonder pardon op de bon. Het gaat om tientallen vrachtwagens per week.

Dat zegt wethouder Economische zaken Albert Smit. Hij reageert op de handhavingsnota waarover de gemeenteraad binnenkort vergadert. Het ilegaal gebruik van parkeerplaatsen is daarin niet opgenomen, maar krijgt wel degelijk prioriteit, zegt hij.’Op dit moment waarschuwt een BOA twee keer per week de – meestal Poolse – chauffeurs die overnachten in hun vrachtauto. Zij zijn gewaarschuwd; de gemeentelijk handhavers zijn ze nu nog aan het opvoeden. De chauffeurs weten dat wij boetes gaan uitdelen; althans, de raad moet daar in februari nog over beslissen. Uit het regionaal overleg heb ik al begrepen dat de chauffeurs inmiddels uitwijken naar Oosterhout (Weststad) en plekken in de gemeente Drimmelen. In die gemeenten is de APV nog niet aangepast.’

De gemeente Geetruidenberg is de overlast en de troep van de wild- overnachters meer dan beu. Zij laten etens- en barbecueresten achter en doen er hun behoefte. Op de hoofdstructuurwegen van Dombosch (Zalmweg, Ramgatseweg, Lisseveld en Steurweg) mogen vrachtwagens niet parkeren. Dat mogen zij wel op de zijwegen, van 7.00 tot 19.00 uur. Speciaal voor chauffeurs die na die tijd hun vrachtwagens op Dombosch willen parkeren, zijn er aparte parkeervakken gemaakt aan het eind van de Weegbree/Ottergeerde. Daar mogen de trucks 24 uur blijven staan. Maar ook daar is overnachten uit den boze.

Veel chauffeurs blijken hardleers. Wethouder Smit: ‘Vrachtwagenchauffeurs kunnen al voor twee tientjes parkeren bij restaurant Napoleon in Hank. Kennelijk is dat voor de Poolse chauffeurs toch te duur.’ Het probleem is groot; het gaat om tientallen overtreders per week. Smit: ‘Ik heb even geïnformeerd. Maar gisterenavond heeft de BOA zes chauffeurs op de Weegbree gewaarschuwd en nog eens tien die op de openbare weg geparkeerd stonden.’

Dat de gemeente nu daadwerkelijk boetes gaat uitdelen, is onderdeel van de ‘revalitisering’ van Dombosch. “Wij willen het industrieterrein netjes houden”, aldus Smit. Binnenkort worden er borden geplaatst met daarop de waarschuwing dat er geverbaliseerd gaat worden.