Alarm in G’berg: tekort naar 2 miljoen euro

Een nieuwe financiële tegenvaller: de uitgaven voor de Jeugdzorg voor 2019 zijn 720.000 euro hoger.

Vooruitlopend op ‘pijnlijke’ bezuinigingen tekenden zwemliefhebbers deze week alvast protest aan bij zwembad de Schans in Geertruidenberg © Pix4Profs / Jan Stads

Nadat het tekort op de begroting van Geertruidenberg al was opgelopen van 1,2 naar 1,5 miljoen euro dient zich een nieuwe financiële tegenvaller aan: de uitgaven voor de Jeugdzorg voor 2019 zijn 720.000 euro hoger dan begroot. ,,Een enorme tegenvaller”, aldus het college. Het tekort kan nu oplopen naar 2 miljoen, is de verwachting van wethouder Adriaan de Jongh na een snelle rekensom.

De Jongh: ,,Of de alarmbel afgaat? Ja, die klinkt nu nog nadrukkelijker.” De gemeenteraad is per brief ingelicht.

De cijfers van de uitvoering van de Jeugdzorg tot en met het tweede kwartaal van 2019 zijn afgelopen donderdag ontvangen. Dat was de dag dat het college bekend maakte dat het begrotingstekort was opgelopen naar 1,5 miljoen euro en dat er pijnlijke bezuinigingen aan komen.

De Jongh: ,,We hadden al 650.000 euro aan extra middelen voor de jeugdzorg geraamd maar dit bedrag van 720.000 euro komt er nog eens bovenop”.

Het college heeft per direct opdracht geven te onderzoeken wat de oorzaken en gevolgen zijn. De Jongh: ,,Je kunt die 720.000 euro niet zomaar optellen bij het al bestaande tekort van 1,5 miljoen. Welk deel is incidenteel en welk deel is structureel? ”

Gevraagd naar een schatting denkt De Jongh aan een stijging van het begrotingstekort van 1,5 naar 2 miljoen. ,,Het is een snelle rekensom. Ik zeg dit met veel mitsen en maren”.

Het ambtenarenkorps heeft de opdracht gekregen de vinger op de knip te houden.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 21-08-19