Albert Smit maakt Keerpunt’74 de grootste bij rentree in politiek:

Albert Smit:”Dit is een jongensboek.”

Albert Smit, lijsttrekker van Keerpunt ’74, brengt zijn stem en die van enkele andere stemgerechtigden die hem een volmacht gegeven hadden (familie vermoed ik) uit op het stadhuis in Raamsdonksveer. Foto Johan Wouters / Pix4Profs © Johan Wouters / Pix4Profs

Vijf jaar geleden verliet hij nog door de achterdeur het gemeentehuis van Geertruidenberg. Albert Smit vertrok als wethouder na een affaire met een ambtenaar. Maar nu is hij terug. En hoe. Als lijsttrekker van zijn nieuwe partij Keerpunt’74 is hij de grote winnaar van de verkiezingen. Bij de verkiezingen in 2014 was er een enorm verlies, nu is Keerpunt’74 met bijna 2.000 stemmen ruim de grootste.

“Dit is onwerkelijk. Ik ben geëmotioneerd”, zegt Smit. “Bijzonder is om te zien dat je ook in Raamsdonksveer gerespecteerd wordt, dat maakt het verschil. Het is mooi dat ik terug aan het front ben, maar dit is ook voor Joop Heesters een mooi afscheid. Dit is een jongensboek.”

‘Club die de moeite waard is’
Heesters was 44 jaar het absolute boegbeeld van Keerpunt’74, maar hij besloot een stapje terug te doen en niet meer terug te keren in de gemeenteraad. Afgelopen zomer kwam Smit uit de hoge hoed als zijn opvolger. “We hebben het de afgelopen jaren moeilijk gehad, maar ik ben blij dat ik een club kan achterlaten die de moeite waard is”, vertelt Heesters. “Albert heeft het geweldig opgepakt, samen met Igor van Nunen en John van Vugt (de nummers twee en drie op de lijst, SM). Het was anders geweest als ik afscheid had genomen van een partij die niet levensvatbaar is. We hebben een nette campagne gevoerd.” Of het nu toch stiekem niet gaat kriebelen bij Heesters om toch weer de raad in te gaan? “Ja”, bekent Heesters. “Ik ga het niet doen, ook al zou ik veel voorkeursstemmen hebben.”

Felicitaties
Lokaal+ was in 2014 nog de grootste partij, maar eindigde nu als tweede. De nieuwe partij Morgen! was de derde partij. “Ik vind dat Keerpunt’74 het goed heeft gedaan, vooral omdat ze in Raamsdonksveer veel stemmen hebben weten te halen”, reageert Kevin van Oort (Morgen!). De afgelopen periode bestond de coalitie uit CDA, D66, GroenLinks en Lokaal+. “Die coalitie is niet afgestraft”, vindt Van Oort. “We zouden opnieuw een meerderheid kunnen vormen.” “De felicitaties aan Keerpunt’74”, reageert Mike Hofkens, lijsttrekker Lokaal+. “We zijn een fusiepartij en hadden er wel rekening mee gehouden. Ik vind het wel jammer. Persoonlijk vind ik dat Keerpunt’74 de formatie moet openen. Dat is de meest koninklijke weg.” “Wij komen donderdag bij elkaar met de top-tien van de lijst en gaan sowieso de coalitieonderhandelingen open”, stelt Smit. D66 was de grote verliezer in Geertruidenberg. Hoeveel zetels alle partijen krijgen, is nog niet bekend.

Bron: BN De Stem