GENiaal : Alfa is duurzaam

Alfa heeft graag en enthousiast deelgenomen aan het weekend van de Energie. 

Alfa heeft graag en enthousiast deelgenomen aan het weekend van de Energie. Door deelname aan het mooie initiatief van de Energiemarkt bij het Dongemond College hebben we dit van harte onderstreept. Via een zogenaamde online Kahoot-quiz hebben we duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) onder de aandacht kunnen brengen.
Alfa is geen duurzaamheidsactivist, maar begrijpt het algehele belang van het ontwikkelen van een duurzame economie. Immers, Alfa is overal dichtbij, en dus tevens bij de maatschappij.

Onze visie
De visie van Alfa omtrent duurzaamheid is simpel: wij werken aan en ondersteunen het ontwikkelen van een duurzame economie. Wij starten niet alleen zelf initiatieven, zoals de digitale handtekening en het installeren van zonnepanelen, wij steunen daarnaast ook talloze andere organisaties in hun duurzame projecten, zoals ZOA vluchtelingenzorg, Social Impact Factory Utrecht en Social Impact Day in Zwolle. Als blijk van zorg voor de maatschappij is Alfa bovendien gecertificeerd B Corp. Dat betekent dat wij niet alleen oog hebben voor winst, maar dit tevens op een maatschappelijke verantwoorde manier bewerkstelligen, met oog voor de drie P’s; people, planet en profit.

Duurzaamheid is van alle generaties

Alfa is een B Corp
Alfa is sinds 1 december 2014 officieel B Corp gecertificeerd. Daarmee sluit Alfa zich aan bij de groeiende groep internationale bedrijven, die behalve winst ook nadrukkelijk duurzame en sociale doelstellingen nastreeft. Deze certificering onderstreept dat Alfa een bijzonder bedrijf is. Veel van onze medewerkers zijn aandeelhouders (MEBO), dit creëert een open wij-cultuur, gericht op een duurzame ontwikkeling van onze organisatie. Hiermee zijn we uniek in de accountancy. Duurzaam ondernemerschap beslaat drie gebieden, te weten: people, planet en profit.

Samen met andere gecertificeerden bouwt Alfa aan de economie van de toekomst. B Corp is een Amerikaanse organisatie die sinds 2006 wereldwijd bedrijven certificeert op het gebied van transparantie, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Om B Corp te kunnen worden moeten bedrijven een streng en uitgebreid assessment doorlopen en de Verklaring van Verbondenheid onderschrijven. Ben & Jerry’s, Patagonia en Etsy behoren tot de bekendste B Corp-gecertificeerden.

Installatie zonnepanelen
Op de daken van steeds meer kantoren, waaronder Raamsdonksveer, zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Door het bouwen van deze zonnepanelen zorgen wij voor een zo laag mogelijke CO2-footprint, en zorgen wij voor het milieu van de directe omgeving.

Digitalisering
Alfa blijft zich ontwikkelen. Zo worden onder anderen de jaarrekening digitaal verstrekt en digitaal ondertekend om zo het papiergebruik te reduceren. We zijn gestart met vergaderapps om papierloos te vergaderen en maken steeds meer gebruik van videoconferencing. Leaflets worden in minimale oplages geprint en bij voorkeur alleen online verstrekt. Digitale facturatie is inmiddels vanzelfsprekend en wordt steeds intelligenter gemaakt.

De Goede Gids
Alfa is sinds 2017 opgenomen in de Goede Gids, een website waar je duurzame ondernemers kunt vinden. Meer informatie over de Goede Gids is vinden op http://www.degoedegids.nl.

Stimuleren Duurzaamheid bij relaties
Als alleen Alfa het begrip duurzaamheid serieus zou nemen, dan schieten we niet veel op. Omdat wij het daadwerkelijk beoefen van maatschappelijk verantwoord ondernemen van groot belang vinden, motiveren wij daarom ook onze (klanten)relaties duurzaam en sociaal te ondernemen. Ook ons eigen magazine ‘Mens in bedrijf’ heeft laatst geheel in het teken gestaan van duurzaamheid. Duurzame klanten geven hierin een kijken in hun bedrijf om zo anderen te inspireren.

Digitale handtekening
Naast het ondersteunen van goede doelen denkt Alfa ook aan haar ecologische voetafdruk. Daarom voorzien wij binnen Alfa onze documenten van een digitale handtekening. Door het invoeren van een digitale handtekening kunnen wij als organisatie milieubewuster en efficiënter werken.

Wilt u duurzamer ondernemen? Onze Adviseur Mirella Zuidgeest wil hier graag met u over in gesprek. Heeft u interesse? Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Esther van Uitert 088-2532076. Voor meer informatie zie: https://www.alfa.nl/over-alfa/duurzaam.

Bron: Alfa Accountants en Adviseurs – Ester van Uitert