Algemene heffing winkelstraat

MKB Nederland wil winkeliers die profiteren van de inspanningen van enthousiaste collega’s in de winkelstraat aanpakken. Door middel van een verplichte heffing moeten zij gedwongen worden mee te betalen aan zaken als sfeerverlichting, beveiligingscamera’s en evenementen.


Dat meldt De Telegraaf. MKB Nederland denkt daarbij aan een regeling zoals die al in bijvoorbeeld Engeland geldt. Daar wordt bij plannen een enquĂȘte gehouden onder de winkeliers.
Meebetalen
Als de meerderheid instemt met de plannen, moeten alle winkeliers meebetalen. Volgens MKB Nederland worden overal in Nederland plannen gemaakt om winkelcentra en binnensteden vrolijker of veiliger te maken. Er is echter meestal maar een beperkt aantal winkeliers dat hiervoor bereid is te betalen. De overige detailhandelaren profiteert hier dan gratis van mee. Wel de lusten, niet de lasten.

Niet van de grond
Veel plannen komen door de pasieve houding van winkeliers echter niet van de grond. ‘De enthousiaste winkeliers willen niet voor hun collega’s investeren die zelf niets doen en plannen blijven daardoor steken’, zegt Els Prins van MKB Nederland in De Telegraaf