Amercentrale draait nu echt op biomassa

Van de totale energie komt 40 procent uit biomassa, steenkool is nog de grootste bron.

Amer 9 op het terrein van de Amercentrale in Geertruidenberg © BN DeStem

De Amercentrale draait sinds kort voor een deel op biomassa. Na driekwart jaar proefdraaien is de Geertruidenbergse centrale klaar om dagelijks zo’n 2.500 ton aan houtresten (pellets) te verstoken. Van de totale energie komt 40 procent uit biomassa, steenkool is nog de grootste bron.

Dagelijks meert een duwschip met pellets aan bij de loskade. “The green gold“, zegt centralemanager Chris Scheerder als hij een lading ziet arriveren. De houtresten komen van productiebossen uit de Baltische Staten. “Die bossen worden gebruikt voor bijvoorbeeld de meubelindustrie, maar de snippers gebruiken wij. Deze resten blijven anders gewoon op de grond achter“, verklaart Scheerder.

Biomassa komt aan bij de Amercentrale in Geertruidenberg. © Sjoerd Marcelissen

Stofzuiger
Via de Oostzee en Noordzee gaan de pellets naar Dordrecht, waarna Geertruidenberg de eindhalte is. Een soort stofzuiger zorgt ervoor dat de houtresten op de transportband komen en vervolgens in de opslag van silo’s belandt. De investering in die techniek vergde flink wat tijd, ook omdat de centrale een brand als in 2014 – een ontploffing op de transportband – voorkomen. Zo wordt bij een explosie direct de zuurstof uit de ruimte gehaald en is er watermist bij een brand.

Centrale-eigenaar RWE krijgt de komende jaren voor miljarden aan subsidie vanuit het rijk om biomassa mee te stoken. Dit omdat biomassa CO2-neutraal is, alleen zijn de houtkorrels wel twee keer zo duur als steenkool. Desondanks is er soms scepsis is over het duurzame karakter van biomassa, omdat de pellets van ver komen. “Steenkool komt uit Indonesië, dus dat transport is ook kostbaar“, weerlegt Scheerder.

Sluiting
Het aandeel van de biomassa hoopt RWE op te voeren naar 80 procent in 2020. Uiteindelijk is 100 procent zelfs het doel, aangezien de regering heeft besloten om vanaf 2025 de kolen volledig in de ban te doen. Hoewel de centrale ervan uitgaat daarna nog een rol te spelen, werd de laatste tijd binnen de politiek opnieuw gezinspeeld op een eerdere sluiting. “Financieel niet haalbaar“, meent Scheerder. De overheid zou in dat scenario namelijk flink wat geld op de tafel moeten leggen om RWE te compenseren voor investeringen en ontmanteling. “Ook leidt dat tot een waterbedeffect; de stroom komt dan van andere landen, opgewekt met het meer vervuilende bruinkool. Het is daarom een Europese opgave.“

Klimaatakkoord
RWE zit de komende tijd actief aan tafel bij het rijk, mogelijk komt er in 2019 een klimaatakkoord. “Ons bedrijf moet geld verdienen, maar wel in de maatschappelijke context. Daarom dat we veel aan wind- en zonne-energie doen. Maar als beleid zwabbert, is het soms moeilijk om investeringen te doen. Een centrale verdient zich pas na 25 jaar terug.“ Op de lange termijn wil het energiebedrijf mogelijk resten van de Zuid-Amerikaanse landbouw als biomassa gaan gebruiken. “Alle branches kunnen hieruit stoffen halen, zoals suikers voor de chemische industrie. Zo zorgen we ervoor dat biomassa niet alleen duurzaam, maar ook betaalbaar wordt.“

Bron: BN De Stem – Sjoerd Marcelissen 26-11-18