Amercentrale is bijna klaar voor biomassa

De Amercentrale in Geertruidenberg gaat nog deze maand biomassa stoken. Dat is enkele maanden later dan gepland.

De Amercentrale in Geertruidenberg. Links de koeltoren. © Sjoerd Marcelissen

“De planning was eerst om het afgelopen najaar te beginnen”, zegt woordvoerster Riekje Pelgrim namens centrale-eigenaar RWE. Volgens haar heeft de vertraging te maken met de complexiteit van het systeem. “Het blijkt ingewikkeld, omdat het een heel nieuw systeem voor ons is.”

Subsidie
De Amercentrale krijgt vanuit het rijk 1,7 miljard subsidie om biomassa mee te stoken. Deze geldt voor acht jaar en zou vanaf 2017 ingaan. Volgens Pelgrim maakt het voor de subsidie niet uit dat de centrale later begint met biomassa. “De subsidie gaat in vanaf het moment dat wij biomassa stoken.”

Buizenpost
Afgelopen voorjaar werd van start gegaan met voorbereidende werkzaamheden. Pelgrim: “Zo is er software ingebouwd voor biomassa en zijn kolenmolens aangepast. Na de zomer zijn we begonnen met de bouw van een nieuw transportsysteem. Via schepen komen de houtpellets in de haven aan en daarna gaat het materiaal richting de silo’s. De biomassa wordt vervolgens onder hoge druk naar de installatie geblazen. Te vergelijken met flessenbuizenpost. Het lastige is dat de houtpellets continu met dezelfde hoeveelheid aangevoerd moeten worden.”

Productiebossen
Momenteel is RWE bezig met de laatste testen. De biomassa bestaat uit houtresten (takjes, twijgjes, dunningshout en zaagsel) van productiebossen uit de Baltische Staten: Litouwen en Letland. In eerste instantie gaat het om 30 procent biomassa als brandstof, de rest bestaat uit kolen. Later moet het percentage van de biomassa opgevoerd worden tot 80 procent in 2019.

RWE presenteerde vorig jaar een plan om de Amercentrale om te vormen tot Amer Bio warmte-krachtcentrale. De bedoeling is dat de houtpellets in de nabije toekomst vóór verbranding eerst nog worden bewerkt: alle bruikbare grondstoffen worden eruit gehaald voor de productie van bio-plastics en bio-brandstoffen.

Bron: BN De Stem