Amercentrale leidend bij biomassa

Op 9 november bracht het college van B en W van de gemeente Geertruidenberg een bezoek aan de Amercentrale. Volgens plantmanager Etienne Vollebregt was het gezelschap zeer onder de indruk van wat Essent doet op het gebied van duurzame energie.

Op dit moment is de Amercentrale al Europees leidend op het gebied van biomassa meestook (33%) van hoofdzakelijk houtpelets, in korrels geperste houtsnippers en zaagsel. Essent wil dat binnen een paar jaar verhogen naar 50% biomassa. Om die doelstelling te halen is een aantal technische aanpassingen van de Amercentrale noodzakelijk. Essent is bij de Provincie Noord-Brabant het vergunningtraject gestart. Als de provincie groen licht heeft gegeven moet een bouwvergunning aangevraagd worden bij de gemeente.

Als eerste centrale in de wereld wordt straks het product biocal mee verbrand. Biocal is een houtachtige biomassa die is ´getorreficeerd´, zodat deze eigenschappen krijgt die met steenkool te vergelijken zijn. Ten aanzien van duurzame energieproductie is het overigens wel zo dat nog geen enkele vorm op het moment rendabel is. Essent is daarom ook afhankelijk van subsidies van de overheid. De politieke beslissing over het grootschalig meestoken van biomassa valt medio 2010 en zal daarom voor ontwikkelingen op dit gebied mede bepalend zijn.