Amercentrale plat voor ‘pollenstop’

GEERTRUIDENBERG – De energiecentrale Amer 9 ligt naar verwachting twee weken stil voor onderhoudswerk. Een ‘pollenstop’ noemt eigenaar RWE dat, omdat vooral filters vervangen worden.

De jaarlijkse klus trekt veel werkvolk naar Geertruidenberg. Ook het eigen RWE-personeel werkt tijdens de omvangrijke onderhoudsbeurt gewoon door.

Schermafdruk 2020-06-25 09.10.47.png

Biomassa

Woordvoerder Adriaan van der Maarel namens de Duitse energiegigant: ,,We gebruiken de pollenstop om ook een reeks andere karweien mee te nemen. Onderhoud, maar ook aanpassingen die noodzakelijk zijn voor onze omschakeling naar biomassaproductie.”

Agro residue

De Amer 9  is een van de oudste kolengestookte centrales van Nederland, maar wordt in enkele jaren tijd met financiële steun van de Nederlandse overheid omgebouwd naar een centrale die voor 80 procent draait op biomassa. Veel hout, maar in de toekomst ook ‘agro residue’, brandbaar restmateriaal uit de landbouw.

 

,,We draaien nu al een tijd stabiel op 50 procent biomassa en doen nu de technische aanpassingen om dat percentage de komende periode op te voeren richting maximaal 80 procent”, aldus RWE-woordvoerder Van der Maarel.

 

Hij rekent erop dat de energiecentrale twee weken buiten werking is voor het reinigen en vervangen van filters dan ook geklaard zijn.