Amercentrale: ‘Volop bezig met andere energie’

Er was al geen sprake van sluiting van de kolencentrale. De oproep van Groen Links-voorman Jesse Klaver verandert daar niks aan.

Amer 9 op het terrein van de Amercentrale in Geertruidenberg © BN DeStem

Dat is kort gezegd de reactie van de leiding van de Amercentrale op de oproep van Klaver om per direct twee kolencentrales in Nederland te sluiten.

Een ervan is de Amercentrale in Geertruidenberg. Daarover was al afgesproken dat die na 2024 geen kolen meer mag stoken of moet zijn overgestapt op biomassa. Klaver wil ze die tijd niet meer geven. De partij reageert op het nieuws dat het gerechtshof heeft bepaald dat de Nederlandse Staat meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Klaver wil dat het regeerakkoord wordt opengebroken.

Volgens een woordvoerder van de Amercentrale is de ombouw naar biomassa al in volle gang. ,,Wij zijn een beetje verbaasd, wij draaien al voor 30 procent op biomassa. Eind 2019 is dat al 80 procent. Kennelijk wil de heer Klaver grote stappen maken maar het is de overheid die met een eigen interpretatie komen. Die moet bepalen hoe ze de klimaatdoelstellingen willen halen. Wij hebben in ieder geval de transitie al ingezet. Nee, wij voelen geen enkele dreiging .”

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 09-10-18