Automuseum verhuist eind volgend jaar

Het automuseum in Raamsdonksveer verhuist eind volgend jaar naar Den Haag, maar laat tevens een aanzienlijke collectie auto’s achter in Raamsdonksveer.

Dat zegt woordvoerder Ronald Kooyman van museumeigenaar Evert Louwman. Hij reageert op het nieuws dat de gemeente Den Haag een kapvergunning heeft verleend voor 1027 bomen aan de Leidsestraatweg langs de N44 waar het nieuwe museum van Louwman moet komen. De bouw ervan start dit jaar. Wel is het bestemmingsplan dat de bouw mogelijk moet maken nog onderwerp van beroep bij de Raad van State. De uitspraak wordt volgende maand verwacht. Kooyman zegt dat de museumwerkplaats van Toyota-importeur Louwman gewoon in Raamsdonksveer blijft. Daarnaast blijft de grote collectie auto’s en motorfietsen van merken die Louwman zelf importeerde of nog altijd importeert in Raamsdonksveer. Het gaat niet alleen om Toyota, maar ook om bijvoorbeeld Dodge, Chrysler en Alfa Romeo.

Een klein jaar geleden kocht Louwman het grootste sportwagenmuseum ter wereld op: het Beierse Rosso Bianco. Volgens Kooyman zijn alle auto’s inmiddels in depot in Nederland. Het grootste deel van deze verzameling zal in Den Haag te zien zijn. “Verder hebben we elders nog veel andere auto’s in depot staan. Een deel daarvan zal naar Den Haag gaan en een deel naar Raamsdonksveer.” Het Nationaal Automobiel Museum in Raamsdonksveer herbergt één van de grootste particuliere verzamelingen klassieke auto’s op de aardkloot. Om de top van de collectie in Den Haag onder te brengen, bouwt Louwman voor 25 miljoen euro een nieuw museum naar een ontwerp van architect Michael Graves.