Banken steken 30 miljoen in microkrediet

Startende ondernemers kunnen microkrediet blijven aanvragen. De pot was nagenoeg leeg, maar minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zette dinsdag haar handtekening onder een contract met banken, die hiervoor 30 miljoen euro willen ophoesten. Daarmee kunnen naar verwachting 1500 mensen in Nederland een eigen zaak beginnen.

Rabobank, ING, en ABN Amro stellen de helft van het geld beschikbaar en BNG de andere helft. Deze banken en het ministerie van Economische Zaken hebben een nieuwe financieringsovereenkomst gesloten met Qredits, de organisatie die gaat over het microkrediet. De overheid staat borg voor 80 procent van de lening die BNG aan Qredits geeft. De Raad voor de Microfinanciering, waarvan prinses Máxima bestuurslid is, heeft bij de totstandkoming van de nieuwe financiering een bemiddelende rol gespeeld.

Sinds januari 2009 kunnen ondernemers een microkrediet verkrijgen via Qredits, een stichting die is opgericht met steun van de banken. Het ministerie van Economische Zaken stelde een bedrag van 15 miljoen euro beschikbaar om leningen te kunnen verstrekken en dat was goed voor 800 kredieten. Het ligt in de bedoeling dat Qredits op termijn zonder overheidssteun financiering uit de markt kan halen.