Bedrijfsborrel Layher: Een economie die op steigers rust

Ooit iemand bevlogen over steigers horen praten? Dan moet je bij Layher zijn. Bij Hans Pluimes.

Luisterend besef je dat zonder steigers de wereld om ons heen er heel anders uit zou zien. Zonder steigers geen procesindustrie, zonder steigers geen hoogbouw, zonder steigers geen grote dansfeesten. Op steigers, hoe simpel en alledaags lijkend, rust een deel van onze economie. Veel van die steigers komen van het industrieterrein Dombosch in Raamsdonksveer: van het bedrijf Layher Beneluix, marktleider in de Benelux als het om steigers gaat.

Tussen steigers in alle soorten en maten in de kleurrijk uitgelichte showroom van geheel verbouwde Layherpand aan het Lisseveld, hielden de leden van de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg (VOG) hun maandelijkse netwerkborrel. Een intieme, boeiende bijeenkomsthielden waar algemeen directeur Hans Pluimes met zijn gedreven ‘steigerverhalen’ het ongelijk van de thuisblijvers bewees. Daarbij vakkundig geassisteerd door zijn sales manager Ad van Meer. Pluimes: “Een steiger bouwen is op een veilige manier je werkplek verhogen.” Hoe hoog? Het kan tot een paar kerktorens op elkaar. Pluimes: “Tot tweehonderd meter, zeker.”

Van steigers t/m complete podiums

Volgens Pluimes is alleen al in de Benelux voor 1 miljard euro aan steigermateriaal in omloop: “Een deel van dat materiaal raakt kwijt of er zit een deuk in. Vervangen dus, want geen risico. Dat alleen is al een markt van 30 miljoen euro.” Het bedrijf profiteert ook van de economische motor in de delta. Pluimes: “Niet in het Ruhrgebied, maar hier zit de grootste concentratie van industrie in Europa: Antwerpen, Rotterdam. Rij over de A15 langs Rotterdam en je hebt 40 kilometer aaneengesloten, hoogwaardige industrie. Dat is een belangrijk deel van onze markt.”
Pluimes: “Layher had vijftien jaar geleden vijf vestigingen in Europa. Daarna is het hard gegaan. Er werken nu 1500 mensen.”

De innovatieve roset koppeling van Layher      foto: EVA Media

De multinale steigerproducent Layher is de schepping van de Duitse timmerman en ladderbouwer Wilhelm Layher. Hij schakelde in 1957 over op staal en aluminium. Het bedrijf beschikt nu over 600 patenten. Daarbij is ook een simpele in 1970 ontworpen innovatieve roset koppeling. Pluimes: “De Allround systeemsteiger is zo goed, die is daarna nooit meer veranderd.
Goethe schreef het al: “In de eenvoud toont zich de meester. Pluimes: “Layher. Dat staat voor solide Duitse degelijkheid. En onberispelijke kwaliteit. Als het om steigers gaat, dan weten kenners: boven de tien meter moet je Layher hebben.”

Zie verder de foto’s en de reportage op onze gallery.

Bron: EVA Media (i.o.v. VOG)