Bedrijven boos over afsluiting straat centrum

Drie Veerse ondernemers hebben bezwaar ingediend tegen de afsluiting voor verkeer van de Hoofdstraat in hun woonplaats. Het gaat hun vooral om de manier waarop de gemeente Geertruidenberg die maatregel wil invoeren.
Burgemeester en wethouders hebben vorig jaar besloten dat de Hoofdstraat voetgangersdomein moet worden. Daardoor moet het veiliger worden in het winkelstraatje dat van het Heereplein naar de Keizersdijk loopt. De straat kan nu maar van één kant in worden gereden en om weer terug te rijden, is het lastig keren voor automobilisten. De straat telt sowieso slechts zeven parkeerplaatsen die vaak bezet zijn door mensen die in een van de (winkel)bedrijven van de straat werken. De aanpassingen aan de Hoofdstraat zullen zeer beperkt zijn om de straat autovrij te maken: er komen paaltjes, borden en de ‘p-tegels’ bij de zeven parkeerplaatsen worden verwijderd.
Deze week hebben drie ondernemers hun bezwaren verduidelijkt aan de gemeentelijke Bezwarencommissie. “Bij het Heereplein moet de weg worden afgesloten met twee paaltjes”, zegt Jacco van der Pluym van Totaalcafé De Praktijck. “Een ambtenaar haalt de paaltjes ’s ochtends om 07.30 uur weg en plaatst die om 11.00 uur terug. Dan staat het hier dus elke ochtend vol met vrachtwagens die hun spullen af komen leveren. Dat komt de veiligheid ook niet ten goede”, aldus Van der Pluym. “We zijn het niet eens met de manier waarop de straat zou moeten worden afgesloten. Als ik voor een klant een taxi bestel, moet die wachten op het Heereplein. Als mijn vrouwelijke personeelsleden ’s nachts na het werk naar hun auto willen, moeten ze ook eerst een eind lopen. Dat is niet echt veilig.”
Tijdens een informatieavond vorig jaar is volgens Van der Pluym amper naar de ondernemers geluisterd. “Er is niks mee gedaan. Ze hebben hun eigen plan doorgezet. Vandaar dat we bezwaren hebben ingediend. Afsluiten kan immers ook met borden en ontheffingen voor de bedrijven en de mensen die hier wonen.” Gerard de Man is dezelfde mening toegedaan. Hij kan straks niet meer met de auto bij zijn Fleurcenter komen. “Ik vrees een teruggang in de kwaliteit van mijn producten en in omzet. Nu kan ik bloemen en planten voor bezorging meteen in de auto zetten, die vlakbij de zaak staat. Straks moet ik een eind lopen. Als het koud is of erg warm, dan is dat niet goed voor de bloemen en planten. Die kunnen daardoor al na een paar dagen hun bladeren verliezen, of zelfs doodgaan”, aldus De Man.
De derde bezwaarmaker is de eigenaar van de Bruna, waar ook het postagentschap is gevestigd. “De bereikbaarheid voor klanten en levering komt in gevaar”, zegt Carla van de Haar. “Mensen komen hier grote pakketten brengen. De opgehaalde post gaat in containers. Daar moeten ze mee over straat, waarbij ze stoepranden moeten trotseren. Dat gaat gewoon niet. En dan zitten we ook nog eens met leveringen van Geldnet. Die mensen gaan echt niet tientallen meters met een geldkoffertje over straat lopen.”