Bedrijven maken plaats voor Dongeburgh

De gemeente Geertruidenberg is druk bezig met de verplaatsing van bedrijven voor de woningbouw van Dongeburgh.

Met scheepsmotorenfabriek Asto aan de Bergsedijk in Raamsdonksveer is al overeenstemming bereikt over verhuizing naar de Pontonnier, zegt wethouder Ad van Onzenoort van Ruimtelijke Ordening.

Aan de Veerse Boterpolderlaan, waar de voorbereidingen voor de bouw van het project Heere- land zijn gestart, zitten nog enkele bedrijven. „Bedoeling is dat bouwmarkt Big Boss verhuist naar de Zalmweg op Dombosch“, zegt Van Onzenoort. „Daar moeten enkele bedrijven verhuizen zodat er nieuwbouw kan worden gepleegd. Wel moet het bestemmingsplan eerst worden vastgesteld. In het ontwerp-bestemmingslan staat dat op het industrieterrein verkoop mag plaatsvinden van volumineuze goederen zoals auto’s, boten en caravans. Ook meubelzaken en bouwmarkten zijn toegestaan. Als het bestemmingsplan wordt goedgekeurd en enkele bedrijven op Dombosch plaatsmaken, kan de Big Boss verhuizen“, aldus de wethouder.

De verhuizing van Super De Boer, Zeeman en Leen Bakker is nog niet aan de orde, vertelt projectleider Dongeburgh Ine de Wolf. „Voor de supermarkt moet eerst de centrumvisie worden vastgesteld, waarin je bepaalt waar je een supermarkt wilt hebben in het Veerse centrum.“

Voor het zover is, wordt hard gewerkt aan de eerste fase van Heereland. De verkoop van de woningen start op 10 februari. Makelaar Marco Verbrugge verwacht dat Heereland een flinke doorstroming teweegbrengt op de huizenmarkt. „Het zijn vooral twee-onder-een-kappers in een duurder segment. Veel gezinnen zullen doorstromen naar dat type woning. Dan zullen er dus goedkopere woningen vrijkomen voor starters.“ Verbrugge verwacht veel belangstelling. „Op 10 februari start de verkoop in het WSG-gebouw in Geertruidenberg. We rekenen op zeker vijfhonderd mensen. Het is een gewild type woning, net als bij het plan Achter de Hoeven en de Vlindervallei in Oosterhout. Gebouwd in de jaren dertig-stijl met een fraaie aankleding van groen. Daar kun je er niet genoeg van bouwen“, aldus Verbrugge.

De verkoop van Rivierzicht-zuid start in april, verwacht Ine de Wolf. „Voor Rivierzicht-noord moet eerst Asto nog verhuizen. De Van Hemert Groep verwacht eind dit jaar te kunnen starten met de verkoop. Het tweede en het derde bastion zijn nog in ontwikkeling. Het is prachtig om te zien dat er nu gebouwd wordt. We hebben natuurlijk heel lang ‘onzichtbaar’ gewerkt aan procedures en onderhandelingen. Nu zie je dat er echt wat gebeurt“, aldus een enthousiaste De Wolf.

De Wim Letschertbrug moet eind maart klaar zijn, de derde verbinding tussen Raamsdonksveer en Geertruidenberg. „De afstand tussen de beide kernen wordt minimaal. Je krijgt een mooie mix van mensen die van de ene kant van de Donge naar de andere kant willen omdat ze daar een mooiere woning willen. De doelstelling om één centrale kern te maken, gaan we door Dongeburgh echt bereiken“, aldus De Wolf.