Zonnepanelen: bepaal vooraf het rendement en de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf.

Duurzaamheid staat hoog op de maatschappelijke agenda. Veel ondernemers willen hier hun steentje aan bijdragen en overwegen zonnepanelen op de daken van hun bedrijfsgebouwen te installeren. Maar de ene zonnepaneleninstallatie, ofwel PV-installatie, is de andere niet. Waar moet u rekening mee houden als u zonnepanelen overweegt? En wat zijn de subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen voor uw bedrijf?

Verschillen in specificaties en berekeningen
Als u zich gaat verdiepen in PV-installaties, blijken er veel verschillen te zijn. Zo zijn er niet alleen technische verschillen tussen de installaties, maar worden er ook andere uitgangspunten gehanteerd voor de berekeningen. Daarnaast is het van belang dat u zich, bij het beoordelen van de offertes en de onderliggende berekeningen, realiseert dat de commerciële belangen van de aanbieder hierin verwerkt zijn.

De consequenties van een PV-installatie
We zijn het er allemaal over eens dat een PV-installatie zichzelf moet terugverdienen, maar welke gevolgen heeft de aanschaf van zo’n installatie nog meer? De investeringsbedragen kunnen afhankelijk van de grootte en het soort installatie flink uiteenlopen. Wat betekent de aanschaf van de PV-installatie dan voor de exploitatie van de bestaande onderneming? Meestal wordt de financiering van de PV-installatie gezien als onderdeel van de complete financiering van het bestaande bedrijf, dus de financiering per eenheid stijgt. Voor veel bedrijven is dit geen gunstige situatie. Deze verhoging kan namelijk verdere ontwikkeling in de weg staan. Een PV-installatie moet naast op duurzame wijze energie produceren ook duurzaam zijn voor de onderneming zelf. Op deze wijze is dat niet altijd het geval.

We signaleren dat financieringspartijen heel voorzichtig de investeringen in duurzaamheid als een op zichzelf staand project beoordelen en niet als onderdeel van het grotere geheel beoordelen. Het is belangrijk dat deze ontwikkeling zich doorzet, zodat de ondernemers hun steentje bij kunnen blijven dragen in de verduurzaming van hun bedrijf en onze maatschappij.

Advies nodig? Doe dan de zonnepanelencheck!
Is de investering in een PV-installatie voor u als ondernemer een goede keuze? En zo ja, voor welk type installatie kiest u dan? Om u bij deze keuzes te ondersteunen, hebben onze collega’s van ABAB Accountants en Adviseurs een zonnepanelencheck ontwikkeld. Hiermee kunnen we op basis van reële uitgangspunten en concrete investeringsbedragen een indicatie geven van het rendement over het geïnvesteerde vermogen en de daarbij behorende terugverdientijd. We houden niet alleen rekening met de opbrengsten en kosten van de installatie, maar ook met de fiscale gevolgen die de aanschaf van een PV-installatie met zich meebrengt.

Subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen voor uw bedrijf
Afhankelijk van uw aansluiting, kunnen de zonnepanelen waarin u investeert mogelijk voor subsidie in aanmerking komen:

Kleinverbruikersaansluiting ( < 3×80 A )
Als u de zonnepanelen aansluit op een kleinverbruikersaansluiting, komen ze wellicht in aanmerking voor fiscaal voordeel van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze subsidie kan gedurende het hele jaar worden aangevraagd, maar de aanvraag moet binnen zijn binnen drie maanden nadat u de opdrachtbevestiging voor de investering hebt ondertekend. Daarbij moet de installatie waarin u investeert een minimaal piekvermogen van 25 kWp hebben. De hoogte van het fiscale voordeel bedraagt 45% van de investering excl. btw, die u met de vennootschapsbelasting mag verrekenen. Netto kan u dit een fiscaal voordeel van ongeveer 10% van het investeringsbedrag opleveren. Dit is een verschil ten opzichte van eerdere jaren, waarin de aanvraagcode voor de investering in zonnepanelen een kostenlimiet van € 750 per geïnvesteerde kWp kende. Dit komt doordat de overheid in 2019 het opwekken van zonne-energie meer de ruimte wil geven. Reden is om ook de investering in innovatievere en nieuwe zonne-energie volgsystemen te stimuleren.

Grootverbruikersaansluiting ( > 3×80 A )
Als u de zonnepanalen aansluit op een grootverbruikersaansluiting, komen uw zonnepanelen wellicht in aanmerking voor fiscaal voordeel van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). De SDE+ vergoedt het verschil in de productiekosten tussen groene en grijze stroom voor vijftien jaar. De hoogte van de te verkrijgen subsidie is afhankelijk van de hoeveelheid opgewekte energie en bedraagt een aantal cent per opgewekte kWh. De volgende openstelling van de SDE+ is al in maart 2019. Een goede aanvraagstrategie is bij de SDE+ onmisbaar. Vraagt u de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie in de eerste fase van de openstelling aan, dan heeft u de meeste kans dat uw subsidieaanvraag wordt gehonoreerd, maar dan haalt u wellicht niet het maximale rendement uit uw SDE+-subsidie. Wacht u langer met uw subsidieaanvraag, dan kan u dat een hogere vergoeding opleveren, maar dan is er een groot risico dat het subsidieplafond bereikt is en er geen subsidiebudget meer beschikbaar is.

Laat u adviseren!
Nu het verduurzamen van hun bedrijfspand voor veel ondernemers een belangrijk thema is geworden voor 2019, kan het wellicht interessant voor u zijn om te investeren in een PV-installatie. Maar is een PV-installatie wel rendabel voor u en kunt u als bedrijf ook gebruikmaken van de subsidiemogelijkheden om een deel van uw kosten voor deze investering te vergoeden? Ons advies aan u is om u in een vroegtijdig stadium (bijvoorbeeld wanneer u een offerte heeft) te laten adviseren over de mogelijkheden. Neemt u daarom gerust contact op met onze consultants en laat u informeren hoe u het meeste rendement uit uw zon-PV-investering haalt!

Bron: www.subsidiefocus.nl – 25-01-2019

Judith Maas
Manager innovatie
Bel 073-6465475
Mail Judith

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder