Beschermde Oeverzwaluwen vinden plekje tussen industrie

Industrie en natuur, ze gaan niet vaak samen. In G’berg wel: zo’n 50 tot 100 oeverzwaluwen hebben zich genesteld op het terrein van Sibelco.

De beschermde vogels hebben circa vijftig holen gemaakt in twee bergen mineralen op industrieterrein Gasthuiswaard. “Het zijn gangetjes waar ze verblijven”, zegt Peter Verwaters van de Uilenwerkgroep Dongemond. Hij is bij mineralenverwerker Sibelco langs gegaan om het bedrijf te attenderen op de beschermde status van de oeverzwaluwen. “De vogels verblijven in de winter in Afrika, maar komen in het voorjaar naar Nederland. Ze blijven hier tot augustus of september. Wij hebben het advies gegeven om de bergen af te zetten.”

Sibelco is bekend met de oeverzwaluwen en heeft inmiddels de twee bergen mineralen afgezet met lint en hekken. “Pas op, beschermde broedende vogels”, is de begeleidende tekst. “We wachten tot het broedseizoen voorbij is en gaan er heel bewust mee om”, zegt Piet Jaspers namens het bedrijf. “Voor ons geeft het geen problemen. Het is wel leuk als de kleintjes dadelijk veilig uit kunnen vliegen. We doen wat binnen onze mogelijkheden ligt. Dat zijn we ook verplicht aan de natuur.”

De oeverzwaluw broedt vaak in wanden van grint of zand. Dan gaat het om steile oevers, uitgravingen of zanddepots. Volgens Verwaters laat Sibelco zich zo van de goede kant zien. “Het toont dat ze aandacht hebben voor duurzaamheid, ze denken na over biodiversiteit.”

Bron :  BN De Stem Sjoerd Marcelissen