Betalen voor Biesbosch valt slecht

‘Wij gaan geen geld ophalen bij de bezoeker’. Betalen in de Biesbosch? Nee, dat zien de omliggende gemeenten niet zitten.

De Biesbosch. © COR DE KOCK

Gerard de Baaij, directeur van het Nationaal Park, zei donderdag in deze krant dat hij volgend jaar graag een proef wil doen met betalen in de Biesbosch. Enkele jaren later zou er een geheel betaalsysteem moeten zijn.

Een groot deel van het park blijft gratis toegankelijk, maar voor specifieke kreken of mountainbikepaden zou betaald moeten worden. Daarmee wil De Baaij het voorzieningenniveau naar een hoger niveau tillen.

Werkendam, Geertruidenberg en Drimmelen geven aan hier nu weinig heil in te zien. “Ik zie veel meer in een vrijwillige bijdrage. Dat je een vaantje van 10 euro koopt en dat dit bedrag ten goede komt aan de faciliteiten”, reageert John van Oosterhout van de gemeente Drimmelen.

Zijn Werkendamse collega Matthijs van Oosten: “Dit heeft in onze gemeenteraad zeker geen draagvlak. De directeur van het Park weet heel goed hoe de vork in de steel zit. Dat er financieel iets moet gebeuren, is waar. Maar als het aan ons ligt, gaan we geen geld ophalen bij de bezoeker. Je kunt het ook oplossen door een verminderde ambitie: heb je die voorzieningen, zoals aanlegsteigers, allemaal wel nodig?”

“Je moet eerst de basis op orde hebben”, vindt Van Oosterhout. Hij stelt dat de Biesbosch aan de Brabantse kant vooral voor rustige vormen van recreatie moet blijven. “Natuur behouden, vinden wij het belangrijkst. We willen er geen Efteling van maken. Wij zetten in op meer recreatie en toerisme, maar wel aan de kant van Drimmelen. Niet in het gebied zelf.”

Nationaal Park
Zowel Drimmelen als Werkendam zit in het Nationaal Park. Samen met Dordrecht leveren ze in een gemeenschappelijke regeling een bijdrage aan de Biesbosch. De gemeente Dordrecht geeft aan nog niet inhoudelijk te willen reageren. “We willen dit eerst binnen het Park bespreken.”

Geertruidenberg is enkele maanden geleden gevraagd om deel te nemen aan het Nationaal Park, zo bevestigt wethouder Bert van den Kieboom. “Ook omdat wij ons promoten als vestingstad aan de Biesbosch.” Een beslissing heeft Geertruidenberg nog niet genomen. Over het betalen heeft Van den Kieboom vraagtekens. “Ik denk dat het een afstotende werking heeft. Ik denk dat er op andere manieren gelden gegenereerd moeten worden.”

Bron: BN De Stem